Veealused vulkaanipursked Kanaaridel tõid kaasa inimeste evakueerimise

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
El Hierro saare lähedal merel on 12. oktoobril tehtud fotol näha pruuni laiku, mis tähistab veealuse vulkaanipurske kohta.
El Hierro saare lähedal merel on 12. oktoobril tehtud fotol näha pruuni laiku, mis tähistab veealuse vulkaanipurske kohta. Foto: SCANPIX

Kanaari saarestikust El Hierro saarelt on veealuse vulkaanipurske tõttu evakueeritud sadu inimesi, vahendas kohalik meedia täna.

Eile registreeriti El Hierro lähedal kaks vulkaanipurset. Neist esimene leidis aset rannikul asuvast La Restinga külast 3,7 kilomeetri ja teine 2,8 kilomeetri kaugusel, kinnitas AFP-le omavalitsuse pressiesindaja Laura Otero.

Ta lisas, et vees on näha surnud kalu ja õhus on tunda vänget väävli lõhna.

Esmaspäeval leidis El Hierro lähistel meres aset kaks vulkaanipurset, kuid need jäid saarest umbes viie kilomeetri kaugusele. Neile järgnes 4,3-magnituudine maavärin.

Teisipäeval evakueeriti La Restingast ettevaatuse mõttes umbes 500 kohalikku elanikku ja turisti. Enamus neist leidis peavarju mõnes teises külas elavate sugulaste või sõprade juures. Kümned turistid paigutati aga ööseks kohalikku võimlasse ja kooli ühiselamusse. Kohalikel lubati koju minna ravimite või riiete järele üksnes koos tsiviilkaitseametnikuga.

El Hierrol elab 11 000 inimest. Hispaania seismoloogid on mõõtnud saare lähistel tänavu umbes 8000 maa-alust tõuget. Suur osa neist on olnud nii nõrgad, et neid on fikseerinud üksnes mõõteriistad.

Kanaaridel leidis vulkaanipurse viimati aset 1971. aastal La Palma juures.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles