Kambodža valimised juhatas sisse peaministri raudne rusikas reeturite kõrvaldamisel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kambodža peaminister Hun Sen on oma hääle andnud.
Kambodža peaminister Hun Sen on oma hääle andnud. Foto: MANAN VATSYAYANA / AFP / Scanpix

Kambodžas on täna vastuolulised parlamendivalimised, millel puudub usutav opositsioon ja mis sisuliselt teevad riigist üheparteisüsteemi.

«Valimisjaoskonnad avati kell 07.00,» kinnitas keskvalimiskomisjoni eestkõneleja Dim Sovannarum.

Kambodža kauaaegne liider Hun Sen tervitas reedel reeturite kõrvaldamise püüdlusi enne parlamendivalimisi. Võimuloleva Kambodža Rahvapartei (CPP) kihutuskoosolekule, kus Hun Sen reedel esines, kogunes kümneid tuhandeid CPP toetajaid. Valimised toimuvad täna ning CPP üritus oli sisuliselt ainus märkimisväärne kihutuskoosolek enne valimiste algust.

Ülemkohus saatis novembris laiali riigi ainsa tõsiseltvõetava opositsioonierakonna ehk Kambodža Rahvusliku Päästepartei (CNRP). Valimistel osaleb umbes 20 parteid, kuid paljud neist on uued või tundmatut päritolu.

Hun Sen kasutas reedel võimalust ja kritiseeris oma vastaseid, kellest paljud on vangis, eksiilis või põranda all.

«Hiljuti astusime juriidilisi samme, et kõrvaldada reeturid, kes üritasid kukutada valitsust,» lausus ta CNRP laiali saatnud kohtuotsuse kohta.

«Kui me poleks neid kõrvaldanud raudse rusikaga, siis võibolla oleks Kambodža sõjaolukorras,» lisas Hun Sen.

Enne kohtuprotsessi süüdistas Hun Sen CNRP liikmeid valitsuse kukutamise kavandamises. Opositsiooni kõrvaldamisel sattusid löögi alla ka inimõiguslased, vabaühendused ja meedia.

Opositsioon ärgitab valijaid valimisi boikottima. Valitsusametnike sõnul oleks boikott kuritegu.

USA ja Euroopa Liit vaidlustasid valimiste usutavuse, viisid riigist välja vaatlejad ja tühistasid finantstoetusi.

33 aastat võimul olnud Hun Seni süüdistatakse ühtlasi katsetes luua kolme poja edutamisega poliitiline dünastia. Juunis sai tema vanimast pojast kindralleitnant Hun Manetist ühendstaabi ülema kohusetäitja ja armee peastaabi komandör. West Pointis õppinud 40-aastane Hun Manet säilitas ka senised ametikohad kaitseministeeriumi terroritõrjeüksuse juhi ja Hun Seni ihukaitseüksuse asekomandörina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles