Sahharovi auhinna võitja tool jäi tühjaks

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõukogude dissidendi Andrei Sahharovi lesk Jelena Bonner esinemas euroopa Parlamendile.
Nõukogude dissidendi Andrei Sahharovi lesk Jelena Bonner esinemas euroopa Parlamendile. Foto: Reuters / Scanpix

Euroopa Parlamendi saadikud seisid täna aplodeerides püsti, kui vangistatud Hiina inimõiguste aktivisti Hu Jia abikaasa saatis emotsionaalse ja liigutava videosõnumi kolmapäeval toimunud Sahharovi auhinna tseremooniale.


Pekingis koduarestis olev Zeng Jinyan rääkis oma abikaasa halvast tervisest ja pühendumisest inimõiguste eest võitlemisele, vahendas

europarlamendi pressiteenindus

.

Zeng Jinyan ütles, et vangivalvurid ei lubanud tal oma abikaasaga Sahharovi auhinna teemat puudutada, kui ta teda 21. novembril viimati külastas. «Meid mõlemaid hoiatati, et Sahharovi auhinna pälvimisest rääkimine on keelatud.»

Pöttering: Hu Jia esindab mahasurutud hääli

Euroopa Parlamendi president Hans-Gert Pöttering ütles seekordset tseremooniat avades, et sellel räägitakse inimõigustest Hiina inimeste sõpradena ning teatakse, kui palju saab üheskoos teha rahu ja progressi heaks.

«ELi eesmärkideks on rahu, progress ja inimõigused,» märkis president. Ta lisas, et kadunud Andrei Sahharovi sõnul ei saa isegi üht neist eesmärkidest saavutada, kui kaht ülejäänut ignoreeritakse.

Pötteringi tuletas meelde, et sama auhinna saaja tool on ka varem tühi olnud. «1988. aastal oli Sahharovi auhinna võitja Nelson Mandela vangis,» meenutas ta esimest auhinnatseremooniat.

«1988. aastal oli ka Andrei Sahharovi tool tühi. Täna on Hu Jia tool tühi. Hu Jia on Hiina ja Tiibeti mahasurutud häälte esindaja ja täna me kuuleme tema häält.»

Hu Jia - viimane poliitvang Hiinas?

Hu Jia abikaasa Zeng Jinyan tsiteeris kõnes oma meest, kes arvas auhinna kohta, et võib-olla Euroopa Parlament mõtles tema panusele AIDSi ja keskkonnaprobleemide lahendamisel, sest see, mis ta on teinud inimõiguste valdkonnas, polevat üldsegi piisav.

«Pean oma pingutusi kahekordistama,» lubas Hu Jia. Naise sõnul pole Hu Jia sugugi mitte ainuke süümevang Hiinas. Tema sõnul loodab aga mees, et on viimane poliitvang Hiinas.

Hu Jia on abikaasa sõnul igas olukorras optimistlikuks jäänud. «Ta ütles, et Hiina kogeb kõige avatumat perioodi oma ajaloos ja seda sõltumata sellest, kas valitsus soovib seda või mitte. Hiina liigub suurel kiirusel avatud ja demokraatliku ühiskonna poole.»

Sahharovi auhinna raha läheb aktivistide peredele

Zeng Jinyan lisas, et mitte ainult aktivistid ise, vaid ka nende sugulasi kiusab taga politsei, nad kaotavad oma töö ning nad pannakse koduaresti, mõnede üle peetakse kohtuprotsesse. «Mõnikord on makstav hind väga-väga kõrge.»

Naise sõnul rääkis Hu Jia pidevalt, et ta sooviks üles seada toetusvõrgu aktivistide ja nende perekondade jaoks, et pakkuda moraalset toetust. «Tahaksin kasutada Sahharovi auhinna 50 000 eurot seemneks fondile, mis toetakse inimõiguste aktivistide perekondi.»

«Aastate jooksul oli olulisim see, et ta rääkis kogu aeg vaid tõde. Ta ei lõpetanud kunagi kirjutamast asjadest, mida ta nägi. Ta ei lõpetanud kunagi kirjeldamast kõike seda, ükshaaval, mida Hiina meedia ei kirjelda.»

Sahharovi lesk pidas terava kõne

Sahharovi auhinna tänavusel tseremoonial osales ka Jelena Bonner, nõukogude dissidendi Andrei Sahharovi lesk, kelle järgi auhind on nimetatud. Bonner pidas kõne, mis oli võrdlemisi terav.

Selles küsis ta muu hulgas kohalolijatelt, kas «kõik neist isiklikult olid kaitsnud piisavalt Hu Jia'd, tema naist ja last riigi eest, millega nad soovivad suhteid omada».

Bonner tundis huvi ka selle vastu, kas Euroopa Parlamendi ja Euroopa Nõukogu parlamentaarse assamblee seisukohad tuginevad alati inimõiguste põhimõtetel.

Ise samuti märkimisväärset tööd inimõiguste alal teinud naine esitas tseremoonial ka nimekirja peaaegu sajast auhinnast ja tiitlist, mis tema kadunud mehele omistati, et inimesed saaksid teda paremini tundma õppida.

Sahharovi auhinda antakse isikutele, kes võitluses sallimatuse, fanatismi ja rõhumise vastu on paistnud silma erakordse südikusega. Euroopa Parlamendi hinnangul on nii Andrei Sahharov ise kui kõik Sahharovi auhinna laureaadid näidanud üles määratut julgust, et kaitsta inimõigusi ja sõnavabadust.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles