Kommersant: Vene vastus USA raketitõrjesüsteemile tuleb odav ja efektiivne

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõjaväetehnika
Vene sõjaväetehnika Foto: SCANPIX

Venemaa hakkas valmistama ette abinõusid, millel on sõjalis-tehniline iseloom ja mis on vastuseks ameeriklaste raketitõrjesüsteemi laiendamisele Euroopas.

Kremlis kõrgel ametikohal töötav allikas rääkis Kommersandile, et Venemaa juhtidel on juba olemas «üldine arusaam sellest, mida on vaja teha». Meie vastus saab olema odavam, kuid oluliselt efektiivsem, rõhutas ta.

Kommersandi allikas põhjendas Kremli otsust sellega, et Ameerika Ühendriigid püstitavad Euroopasse raketitõrjesüsteemi ega arvesta Venemaa seisukohaga. Lisaks teeb Moskvat murelikuks see, et kõik senised kokkulepped võivad minna ülevaatamisele pärast seda, kui president Barack Obama ameti maha paneb.

Sel kolmapäeval teatas USA  järgmine suursaadik Venemaal Michael McFaul arutelul senatis, et läbirääkimised raketitõrjesüsteemi üle põrkusid kokku ületamatute vastuoludega.

Näiteks pole USA valmis andma juriidilist garantiid sellele, et ameeriklaste raketitõrjesüsteemi objekte ei suunata Venemaa tuumajõudude vastu.

Varem oletati, et presidendid Obama ja Medvedev allkirjastavad vastava garantii mais 2012 Vene-NATO kohtumisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles