Trump süüdistab Mullerit huvide konfliktis (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump ja Robert Muller.
Donald Trump ja Robert Muller. Foto: SAUL LOEB/AFP/Scanpix

USA president Donald Trump süüdistas pühapäeval eriprokurör Robert Muellerit huvide konfliktis, mis takistab tal uurimast Venemaa sekkumist 2016. aasta valimistesse.

Reas Muelleri usaldusväärsust kahtluse alla seadvates Twitteri-postitustes kirjutas Trump, et tal olid Muelleriga «väga vastikud & ärritavad ärisuhted».

Esmakordselt mainis Trump avalikult varasemaid ebamääraseid väiteid Muellerit puudutavast huvide konfliktist.

«Kas Robert Mueller kavatseb kunagi avalikustada oma huvide konfliktid president Trumpiga, sealhulgas fakti, et meil olid väga vastikud & ärritavad ärisuhted. Ma lükkasin tagasi tema soovi juhtida FBI-d (üks päev enne nimetamist eriprokuröriks) & Comey on tema lähedane sõber,» säutsus Trump.

The New York Times kirjutas jaanuaris, et Trump püüdis vallandada Muellerit 2017. aasta juunis, kuid taganes, kui Valge Maja nõunik Don McGahn ähvardas tagasi astuda, kui president sunnib teda korraldust täitma.

Timesi sõnul viitas Trump kolmele huvide konfliktile, mis peaksid Muelleri muutma kõlbmatuks tähtsat juurdlust läbi viima.

Need on vaidlus Trumpi golfiklubi maksu üle, töö advokaadibüroos, mis kunagi esindas presidendi väimeest Jared Kushnerit ja tööintervjuu FBI juhi kohale päev enne eriprokuröriks nimetamist.

Trump on nimetanud nõiajahiks juurdlust, mis lisaks uurib tema kampaaniameeskonna võimalikku kokkumängu Venemaaga ja õigusemõistmise takistamist. Ta on korduvalt nõudnud selle lõpetamist ja väitnud, et Mueller on oma meeskonna täitnud demokraatidega.

Mueller on vabariiklane, nagu ka tema asetäitja Rod Rosenstein ja justiitsminister Jeff Sessions.

Trump väitis oma säutsudes, et juurdluse käivitas endise Briti luuretöötaja Christopher Steele'i koostatud toimik, ning küsis, mis ei uuri Mueller demokraate.

«Mingit Kokkumängu Ei ole! Robert Muelleri Võltsi Nõiajahi, mida juhivad nüüd 17 (varem 13, sealhulgas Obama Valge Maja advokaat) Tigedat Demokraati, käivitas võltsitud Toimik, mille maksid kinni Ebaaus Hillary ja DNC (Demokraatide Rahvuskomitee). Seetõttu on Nõiajaht ebaseaduslik Pettus!» kirjutas Trump.

«Veel, miks Mueller nimetab ametisse üksnes Tigedaid Demokraate, kellest mõned on töötanud Ebaausa Hillary heaks, teised, sealhulgas tema ise Obama heaks .... Ja miks ei uuri Mueller kriminaalset tegevust & tõelist kokkumängu Venemaaga Demokraatide poolel -- Podesta toimikut?»

Muelleri meeskond esitas hiljuti tosinale Vene luuretöötajale süüdistuse häkkimises Demokraatliku Partei arvutitesse. Neli Trumpi kampaaniameeskonna liiget on samuti saanud kuriteosüüdistuse, kuid need ei ole otseselt seotud kokkumänguga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles