Lennusimulaatori katse viitab Jaroslavli katastroofis piloodi veale

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
JAK-42 rusud Jaroslavli lennuvälja juures Volga jõe kaldal.
JAK-42 rusud Jaroslavli lennuvälja juures Volga jõe kaldal. Foto: SCANPIX

Suure tõenäosusega põhjustas septembri alguses Jaroslavli lähistel juhtunud lennukatastroofi piloodi viga, aga mitte tehniline rike.

Piloodi viga on algusest peale peetud õnnetuse põhjuseks. Kahtlustele saadi kinnitust selle nädala teisipäeval, kui Moskva lähistel Žukovskis viidi lennusimulaatori abil läbi eksperiment, vahendas AP.

«Proovilennu»  teinud piloot Vassili Sevastjanov rääkis Pervõi Kanalile, et on 100-protsendiliselt kindel, et õnnetuse põhjustas mitte mootoririke, vaid hoopis pilootide tegutsemine.

Katselendur selgitas, et üks piloot oli stardikiirenduse ajal lülitanud ilmselt ühe ratta pidurid sisse. Teine piloot üritas samal ajal pingsalt tõsta lennuki nina, et tõusunurk muutuks piisavalt järsuks ja õhkutõus turvaliseks.

Selline käitumine lõppes ebaõnnestumisega, kuna JAK-42 põrutas vastu lennuvälja radariantenni ja purunes.

Varem on õnnetuse võimalike põhjustena mainitud kehva kütust ja mootoririket.

Katastroofi ametlikku põhjust pole veel avalikustatud, kuid ametnikud on kinnitanud, et lennuk oli tehniliselt täiesti korras.

7. septembril juhtunud õnnetuses hukkus 43 inimest, eluga pääses vaid lennuki pardainsener Aleksandr Sizov. Lennuki reisijateks olid Jaroslavli hokimeeskonna Lokomotiiv mängijad ja meeskonnaga seotud inimesed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles