USA ja Türgi vahel küpseb suur tüli (30)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump (vasakul) ja Türgi president Recep Tayyip Erdogan.
USA president Donald Trump (vasakul) ja Türgi president Recep Tayyip Erdogan. Foto: Alexey Vitvitsky / Sputnik / Scanpix

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan eitas eile väidet, et Türgi nõustus vabastama riigis kinni peetud USA pastori osana leppest USA ja Iisraeliga.

Leht Washington Post kirjutas reedel, et Ankara ja Washington sõlmisid leppe, mille alusel vabastas Iisrael türklanna Ebru Ozkani ja Türgi nõustus vabastama pastor Andrew Brunsoni.

Kõrge USA ametnik ütles telekanalile CNN, et Erdoğan ja USA president Donald Trump leppisid selles kokku 11.-12. juulil NATO tippkohtumisel. Ametnik keeldus ütlemast, millal Trump Iisraelile Ozkani vabastamiseks taotluse esitas, kuid Trump pidas 14. juulil telefonikõne Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahuga, kirjutas CNN.

Lepe lagunes, kui Iisrael vabastas Ozkani, aga Türgi Brunsonit ei vabastanud, vaid viis ta 25. juulil vanglast koduaresti.

Ebru Ozkan (keskel).
Ebru Ozkan (keskel). Foto: NIR ELIAS / Reuters / Scanpix

Iisrael hoidis 27-aastast Ozkani kinni üle kuu ja süüdistas teda sadade dollarite edastamises terroristlikule rühmitusele, mis hiljem osutus Gaza sektorit kontrollivaks Hamasiks. Ozkani advokaat ütles, et naine vabastati vahemikus 11.-12. juuli ning sai loa Türki lahkuda 15. juulil.

Tavatu sammuna lubas Iisraeli prokuratuur Ozkanil riigist lahkuda kaks nädalat enne kohtuistungite algust, millega sisuliselt külmutati tema vastu algatatud kohtuprotsess. Naise vastu esitatud süüdistustest aga Iisrael ei loobunud, kirjutas CNN.

«Ütlesime ameeriklastele, et nad saaksid meid aidata Ebru (Ozkani) kättesaamisega..., kuid me ei öelnud kunagi, et vastutasuks anname teile Brunsoni. Midagi sellist ei arutatud.» lausus Erdoğan riiklikule telekanalile TRT.

«Me ei teinud läbirääkimistel Brunsonist teemat. Türgi kohtuvõimu austamise asemel pööravad nad nüüd seda jutuks sanktsioonidest,» lisas ta.

Põhja-Carolinast pärit 50-aastane evangeelse kiriku õpetaja Brunson juhtis väikest kogudust Türgi lääneosas Izmiri linnas. Türgi võttis ta vahi alla 2016. aasta oktoobris ning süüdistab teda terrorismis ja spionaažis. Ankara ütleb, et Brunson on seotud Türgis keelustatud Kurdistani Töölisparteiga ja väidetavalt Türgis 2016. aastal riigipöörde korraldanud islamivaimuliku Fethullah Güleniga.

Andrew Brunson.
Andrew Brunson. Foto: STRINGER / AFP / Scanpix

Trump ja USA asepresident Mike Pence ähvardasid Türgit eelmisel neljapäeval majandussanktsioonidega, kui Türgi ei astu koheselt samme pastori vabastamiseks. 

Erdoğan hoiatas eile Ühendriike sanktsioonide kehtestamise eest. «Türgit ei saa sundida taganema sanktsioonidega,» sõnas ta. «USA ei tohiks unustada, et võib kaotada tugeva ja siira partneri nagu Türgi, kui nad ei kavatse oma suhtumist muuta,» ütles president intervjuus päevalehele Hürriyet

Kommentaarid (30)
Copy
Tagasi üles