Novitšokiohvri matustel muretsetakse külaliste tervise pärast (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dawn Sturgess
Dawn Sturgess Foto: HANDOUT / REUTERS/Scanpix

Suurbritannias närvimürgiga Novitšok kokkupuute järel surnud Dawn Sturgessi matustel võetakse kasutusele meetmed, et tagada külaliste turvalisus.

Sturgessi kremeerimine leiab aset täna. Ohtude maandamise nimel pole Sturgessi matusetalituse osaks näiteks kirstu kandmine. Kirst on külaliste saabumise ajaks juba kohale toimetatud. Perekonnale lubatakse Sturgessi kirstuga hüvastijätuks 15 minutit.

Matusetalitust juhatav Philip Bromiley ütles Telegraphile, et Inglismaa avaliku tervise organisatsioon (PHE) on teinud koostööd matusekorraldajate ja krematooriumiga. Sellega loodetakse minimeerida oht, et keegi puutuks matuste käigus Novitšokiga kokku. Kuigi korralduse osas ei soovinud PHE kommentaare jagada, siis kõneisiku sõnul on oht avalikkusele endiselt väike.

44-aastane Sturgess suri 8. juulil pärast seda, kui naine ja tema 45-aastane kaaslane Charlie Rowley puutusid kokku Nõukogude Liidus sõjalisel otstarbel arendatud närvimürgiga Novitšok. Rowley ja Sturgessi kokkupuude Novitšokiga toimus vaid mõni kuu pärast endise Vene spiooni Sergei Skripali ja tema tütre Julia mürgitamist sama ainega. Mõlemad Skripalid jäid rünnaku järel ellu.

Rowley ütles eelmisel nädalal, et leidis parfüümipudeli ning otsustas selle Sturgessile kinkida. Selgus aga, et pudelis oli ohtlik aine ning naise enesetunne halvenes vaid 15 minutit pärast vedeliku randmetele pihustamist. Matusel osaleb ka Rowley, aga kava kohaselt ta kõnega ei esine. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles