Briti kaitseminister astus tagasi

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti kaitseminister Liam Fox (vasakul) ja tema Eesti kolleeg Mart Laar 31. augustil Paldiskis Scoutspataljonis.
Briti kaitseminister Liam Fox (vasakul) ja tema Eesti kolleeg Mart Laar 31. augustil Paldiskis Scoutspataljonis. Foto: SCANPIX

Augusti lõpus Eestit külastanud Briti kaitseminister Liam Fox esitas täna peaminister David Cameronile lahkumisavalduse.

«Nagu te teate, olen ma alati tähtsustanud vastutust ja vastutustundlikkust. Nagu ma esmaspäeval parlamendi alamkojas ütlesin, olen lasknud hägustuda piiril isiklike huvide ja valitsuse tegevuse vahel,» kirjutas Fox. «Viimastel päevadel on selle tagajärjed saanud selgemaks. Mul on selle pärast väga kahju.»

«Ma olen ka korduvalt öelnud, et riiklik huvi peab alati tulema enne isiklikku. Nüüd pean ma ise oma standardist kinni pidama,» jätkas minister. «Sestap olen ma otsustanud suure kurbusega astuda tagasi oma kaitseministri kohalt – positsioonilt, mille pidamise üle olen ma olnud ääretult uhke.»

Cameron rahuldas Foxi lahkumisavalduse. «Ma saan aru põhjustest, miks sa otsustasid kaitseministri kohalt tagasi astuda, kuigi mul on kahju näha sind lahkumas,» kõlas tema vastus.

50-aastasele Foxile said saatuslikuks peaasjalikult reisid tema kunagise korterinaabri ja isamehe, 33-aastase Adam Werritty seltsis. Meedias Foxi isehakanud nõunikuks tituleeritud Werritty esimese klassi lennupiletid ja kallid hotellid välisriikides, kus ta kaitseministrit saatis, maksid kinni eraannetajad, kes omakorda olid seotud Sri Lanka ja Iisraeli huvide esindamisega.

N-ö erarahadest kinni makstud ametnikuna saatis Werritty Foxi 18 välisreisil, nende seas näiteks Sri Lankale ja Dubaisse. BBC teatel jagas Werritty visiitkaarte kui kaitseministri nõunik, kuigi ametlikult ta seda polnud. Samuti osalesid nad kahekesi näiteks Washingtonis luksuslikul õhtusöögil USA kaitsetööstuse esindajatega, mida polnud avalikult ministri päevakavas deklareeritud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles