Somaalia ja Eritrea taastasid diplomaatilised suhted

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eritrea president Isaias Afwerki (vasakul) ja Somaalia riigipea Mohamed Abdullahi Mohamed.
Eritrea president Isaias Afwerki (vasakul) ja Somaalia riigipea Mohamed Abdullahi Mohamed. Foto: Handout / Reuters / Scanpix

Somaalia ja Eritrea president allkirjastasid täna leppe, millega taastati diplomaatilised suhted pärast üle aastakümne kestnud vaenu.

«Kaks riiki kehtestavad diplomaatilised suhted ja vahetavad suursaadikuid,» seisab vennalike suhete ühisdeklaratsioonis. Deklaratsioonile kirjutasid Asmaras alla Eritrea president Isaias Afwerki ja Somaalia riigipea Mohamed Abdullahi Mohamed.

Mohamedi kolmepäevane visiit Asmarasse toimub ajal, mil käivitunud on ka Eritrea ja Etioopia rahuprotsess.

Lähedaste suhetega Somaalia ja Eritrea vahel tekkis konflikt kümne aasta eest, sest Muqdisho hakkast süüdistama Asmarat Somaalias tegutsevate islamimässuliste toetamises.

Eritrea eitas seda pikalt, kuid 2009. aastal kehtestas ÜRO Eritreale Al-Shabaabi mässuliste toetamise eest sanktsioonid.

«Eritrea toetab kindlalt Somaalia poliitilist, iseseisvust, suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust ning Somaalia valitsuse ja rahva püüdeid taastada riigi positsioon ja saavutada tema rahva kõrgelennulised unistused,» öeldakse deklaratsioonis.

Eritrea infoministeeriumi kodulehel avaldatud deklaratsioonis seisab, et riigid püüdlevad tihedate poliitiliste, majandus-, ühiskondlike ja kultuurisidemete, aga ka kaitse- ja julgeolekukoostöö poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles