Iraagis vahistati väidetavad riigipöörajad

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA helikopter ja Iraagi lipp.
USA helikopter ja Iraagi lipp. Foto: AHMAD AL-RUBAYE/AFP

USA ühe juhtiva päevalehe

New York Timesi

andmetel on Iraagis vahistatud mõnikümmend siseministeeriumi ametnikku, keda süüdistatakse riigipöörde ettevalmistamisest.


Kõrgele julgeolekuallikale viitav väljaanne kirjutas, et peaminister Nuri al-Malikile otse alluv terroritõrje eliitüksus korraldas arreteerimised viimase kolme päeva jooksul, vahendas

Reuters

. Kinnipeetute seas on neli kindralit.

AFP viimastel andmetel kuni poolesaja vangistatud isiku puhul on ametnike väitel märkimisväärseid tõendeid poliitilisest korruptsioonist, muu hulgas ka seotusest Al Awda rühmitusega, mille eesmärgiks olevat taaselustada riigi endise liidri Saddam Husseini sotsialistlik Baathi partei.

Keegi ametnikest täpseid detaile esitama ei soostunud, kuid vanameelsete jõududega seotud ametnikud olevat andnud ka altkäemaksu uute ohvitseride värbamiseks oma ridadesse. Selle nädala reidide käigus saadi allika sõnul kätte suured summad sularaha. Vahistamised võivad veel jätkuda.

Iraagi peaministri kriitikud süüdistavad aga Malikit katses kindlustada oma võimu vaid kuu aega enne uusi valimisi provintsides. Poliitiliste intriigide ja erinevate fraktsioonide vahel valitsevate pingete kõrval on riigi arengule suureks takistuseks ka korruptsioon.

Kinnipeetutest paljusid tundev ohvitser väitis, et nad olid pikaaegsed ametnikud ja üksteisega vähe seotud. Tema hinnangul olid arreteerimised poliitiliselt motiveeritud, sest need vahistatud, kes olid endised Baathi liikmed, ei kuulunud parteis ladvikusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles