Soome poliitika paha poiss üürib kuluhüvitise eest Helsingis sauna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teuvo Hakkarainen.
Teuvo Hakkarainen. Foto: Lehtikuva / Reuters/Scanpix

Parempopulistliku erakonna Põlissoomlased ridadesse kuuluv Soome parlamendisaadik Teuvo Hakkarainen väitis, et kasutab Helsingi Töölö linnaosas asuvat sauna oma teise koduna. Sauna üürimiseks saab Hakkarainen loomulikult ka hüvitist.

Parlamendi administratiivdirektor Pertti Rauhio sõnas, et ta uurib väiteid, mille kohaselt Kesk-Soomest Viittasaarist parlamenti valitud Hakkarainen üürib oma teise koduna Helsingis sauna.

Parlamendisaadikutel, kelle kodu asub väljaspool Helsingit, on õigus saada lisahüvitist, et maksta kinni elamiskulud Helsingis või pealinna lähiümbruses.

Tabloidlehe Iltalehti poolt avaldatud artiklist selgub, et Hakkarainen üürib korteri asemel hoopis 62 ruutmeetri suurust sauna, mis asub keldrikorrusel. Sauna üür on Helsingi tingimuste kohta odav - 695 eurot kuus.

Sauna omanik on politsei liiklusohutuskeskuse direktor Dennis Pasterstein ning sauna üürib koos Hakkaraineniga ka tema erakonnakaaslane Ville Vähämäki. «See üüriti neile kui saun. Ma ei tea, mida nad seal teevad. Ilmselt kasutavad seda kohtumispaigana, üür on odav - 695 eurot,» lausus Pasterstein Iltalehtile.

Omaniku sõnul ei ole saun mõeldud elukohaks. Vähämäki elab samas hoones asuvas korteris koos oma elukaaslasega.

Helsingi ja Uusimaa valimisringkonna poliitikud saavad igakuiselt 986,81 euro suurust hüvitist tööga seotud kulude katmiseks. Teistest Soome piirkondadest valitud saadikute hüvitis jääb 1315 ja 1809 euro vahele, olenevalt sellest, kas nad üürivad ka teist elukohta või mitte. Teist elukohta ülalpidavate saadikute toetus on 500 eurot kõrgem.

Hakkarainen paistab ise aga saunaga igati rahul olevat. Ta on isegi parlamendi administratiivbüroole öelnud, et tegu on tema teise koduga. Poliitik kinnitas Iltalehtile, et kasutab sauna elukohana. «Ma arvan, et siin on hea olla. See on parim korter, mis mul Helsingis on olnud,» lausus saadik.

Iltalehti võttis ühendust ka parlamendi administratiivbürooga, aga sealt teatati, et veel pole võimalik täpselt öelda seda, kas saun vastab teisele elukohale kehtestatud nõuetele. Rauhio lubas asja uurida.

Soome poliitika paha poiss

Hakkarainenit võib õigustatult nimetada Soome poliitika pahaks poisiks. Alles hiljuti mõisteti ta süüdi teise parlamendiliikme vastu suunatud seksuaalrünnakus.

Rünnak leidis aset eelmisel aastal toimunud Põlissoomlaste jõulupeo ajal. Hakkarainen tuli fraktsiooni jõulupeolt välja ning suudles parlamendihoone kohvikus vägisi teist parlamendisaadikut Veera Ruohot. Selges joobes Hakkarainen oli Ruoho kõrvale istunud, naist kaelast enda suunas surunud ja vägisi suudelnud.

Ruoho erakonnakaaslane Kari Tolvanen sekkus ja käskis Hakkarainenil tegevus lõpetada. Pärast suudlust ütles Hakkarainen: «Ma suutsin Veerat suudelda.» Hakkarainen vabandas hiljem ning ütles, et oli liiga purjus, et rünnakust midagi mäletada. Prokurör taotles Hakkarainenile rünnaku eest tingimisi vangistust. Lõpus karistati teda rahatrahviga.  

Hakkarainen on 2011. aastal parlamenti valituks osutumise järel silma paistnud mitme vastuolulise teoga. Näiteks on probleemiks olnud tema rassistlik ja homofoobne keelekasutus. Samuti süüdistati teda teise etnilise grupi vastu viha õhutamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles