Oksaneni pass kadus enne Peterburi-reisi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sofi Oksanen
Sofi Oksanen Foto: Toomas Huik / Postimees

Äsja Finlandia kirjanduspreemia võitnud soome-eesti autori Sofi Oksaneni osalemine sel kuul Peterburis korraldataval Soome konsulaadi luuleõhtul sai uue takistuse, sest kirjaneitsi pass ja viisa on postis arusaamatul põhjusel kaduma läinud.


«Saadetisest on eelmisest nädalast postis märge, kuid seejärel jäljed kaovad,» nentis Oksanen ajalehe

Helsingin Sanomat

andmetel. Tema reisi korraldav büroo teatas täna keskpäeval samuti, et pass ja viisa pandi tavapäraselt kiirpostiga teele eelmisel nädalal.

Saatedokumentidest nähtub, et need toimetati kirjaniku koduaadressile reedel, 12. detsembril, kuid vastuvõtjat kätte ei saadud. Pakk viiakse sellisel puhul postkontorisse väljavõtmist ootama ja kui adressaat välja ei ilmu, siis tagastatakse see mingi aja pärast reisibüroole, kirjutas ajaleht.

Oksanen ise rääkis, et oli kindlasti kodus reede hommikul pärast kella kaheksat, kui tema ukse taga olevat tulutult käidud. «Ma olin siiski kodus ja lisaks ka ärkvel. Ma ei saanud ei saadetist ega ka lipikut selle kohta, et seda oleks üritatud kohale toimetada.»

 

Kirjaniku sõnul aga postkontoris saadetisest midagi ei teatud ning ka põhjaliku otsimise järel seda posti hulgast ei leitud. «Minu osalemine luuleõhtul on muutunud veidi liiga põnevaks,» kommenteeris ta.

Helsingin Sanomat käis seejärel kohapeal asja uurimas ning sai teada, et kõige tõenäolisemalt osutus kiirposti toojale ületamatuks takistuseks maja lukustatud välisuks, mille koodi ta ei teadnud. Hiljem aga olevat saadetis jõudnud päevasesse kandesse ning kohale toimetatud muu postiga.

Kuhu pass ja viisa kadusid, pole teada. Kirjanik kinnitab, et ta on oma posti mitu korda põhjalikult läbi otsinud.

Oksaneni osalemine konsulaadi luuleõhtul Peterburis oli juba augustis küsimärgi all, sest siis ei tahtnud Soome peakonsul Olli Perheentupa naisele kutset saata, tuues põhjuseks asjaolu, et ta ei ole luuletaja.

Kirjanik kahtlustas siis, et tegelikuks põhjuseks võisid olla hoopis tema kriitilised avaldused Vene-Eesti suhete kohta ja raamatud Nõukogude okupatsioonist Eestis. Lõpuks kutse siiski saadeti, sest kirjanikku toetas välisminister Alexander Stubb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles