NATO juht kohtub Vene saadikuga

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaap de Hoop Scheffer.
Jaap de Hoop Scheffer. Foto: Scanpix Sweden

Brüsselis leiab täna aset esimene kõrgetasemeline kontakt NATO ja Venemaa vahel pärast viimase augustikuist sissetungi Gruusiasse, misjärel allianss külmutas Moskvaga suhtlemise.


NATO ametnike sõnul kohtub sõjalise bloki peasekretär Jaap de Hoop Scheffer homme Dmitri Rogoziniga, kes on alliansi juures Venemaa alaline esindaja, vahendas

Reuters

.

«See saab olema mitteametlik lõunaeine Brüsselis,» märkis üks allikas. Kohtumisel hindab de Hoop Sheffer edasisi võimalusi.

Interfaxi uudisteagentuur tsiteeris samal teemal Rogozinit, kes olevat teatanud, et ta nõustus plaaniga suhete taastamiseks kohtumistel NATO ametnikega järgmisel nädalal ning tal on de Hoop Schefferiga töökohtumine.

NATO liikmed nõustusid selle kuu alguses taastama Venemaaga järk-järgult kontaktid, sest liitlaste hinnangul on sidemete külmutamine vastu allianssi julgeolekuhuvidele.

Peasekretär ütles tookord, et tal paluti uurida, millised poliitilised kontaktid on võimalikud, ning suursaadikute tasemel NATO-Vene nõukogu tuleb mitteametlikult mingil ajahetkel jälle kokku.

Venemaa tervitas seda teadet, kinnitades samas, et ei soovi uut Külma sõda. Moskva korrutab ka jätkuvalt, et pidi augustis tegutsema «Gruusia agressiooni» vastu.

NATO peasekretär rõhutas siiski, et alliansis toimunud nihe ei tähenda suhtumise muutumist Venemaa «ebaproportsionaalsesse» jõukasutusse, kui see Gruusia alad vallutas. Samuti nimetas ta vastuvõetamatuks Moskva ähvardusi paigutada liitlaste piiride lähedale oma rakette.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles