MMi finaali ajal väljakule jooksnud Pussy Rioti liikmed vahistati uuesti (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turvatöötajad eemaldamas Pussy Rioti liiget väljakult.
Turvatöötajad eemaldamas Pussy Rioti liiget väljakult. Foto: Kommersant Photo Agency / Kommersant / Scanpix

Venemaa punkansambli Pussy Riot liikmed jooksid mäletatavasti 15. juulil jalgpalli MMi finaalmängu ajal protestiks väljakule. Värskelt vabanenud aktivistid peeti eile taas kinni ning jäeti ööseks arestimajja.

Pjotr Varzilov, Nika Nikulšina, Olga Kuratšjova ja Olge Pahtussova said pärast platsile jooksmist karistuseks 15 päeva pikkuse vangistuse spordiüritustel pealtvaatajatele kehtestatud nõuete rikkumise ning politseivormide ebaseadusliku kandmise eest. Lisaks said kõik neli isikut karistuseks 1500 rubla suuruse rahatrahvi ja spordiüritustel osalemise keelu kolmeks aastaks. Pussy Rioti sõnul oli väljakule jooksmise näol tegu protestiaktsiooniga, millega tõmmati tähelepanu inimõiguste rikkumisele Venemaal.

Eile vabanesid Pussy Rioti liikmed vanglast, aga vabanemise järel peeti nad koheselt uuesti kinni. Kinnipidamine toimus hetkel, mil nad olid vanglast lahkumas, teatas Varzilov, kes kandis karistust naisliikmetest eraldi.

Pussy Rioti liikmed vanglast vabanemas.
Pussy Rioti liikmed vanglast vabanemas. Foto: Maxim shemetov / REUTERS / Scanpix

Hiljem ütles ta, et nende vastu ei esitata süüdistust. «Luzhniki politseijaoskonna sõnul on korraldus meid öösel siin hoida, kuni hommikul toimingud läbi viiakse,» teatas ta. «Nad hoiavad meid nelja öösel siin, aga süüdistusi pole.» Pahtussova sõnul peeti tema kinni avalike ürituste korraldamise reeglite rikkumise eest. 

Pjotr Varzilov.
Pjotr Varzilov. Foto: Anton Novoderezhkin / Anton Novoderezhkin/TASS/Scanpix

Neli protestibändi liiget kandsid MMi finaali ajal politseivorme ning jooksid väljakule. Ühel neist õnnestus lüüa plaksu Prantsusmaa koondise staari Kylian Mbappega. Varzilov sai aga Horvaatia kaitsja Dejan Lovreni viha osaliseks. Lovren ütles pärast ajakirjanikele: «Kaotasin pea, haarasin temast kinni ja soovisin, et suudaksin ta staadionilt välja visata.»

Varzilov ütles hiljem BBC-le, et protestiaktsiooniga räägiti Venemaa eest. «Läbi terve MMi, mida ma nautisin, polnud ühtki sõna poliitilist kriitikat valitsuse vastu,» sõnas ta. «Olen kategooriliselt vastu lääneriikidele, kes kutsuvad üles Venemaal toimuvaid spordiüritusi boikottima. Aga tänasel päeval Venemaal toimuva mitte kritiseerimine on vale.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles