Jordaania kuningas saatis valitsuse laiali

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jordaania kuningas Abdullah II poolehoidjad eile pealinnas Ammanis aset leidnud demonstratsioonil. Taga paistab kuninga pilt.
Jordaania kuningas Abdullah II poolehoidjad eile pealinnas Ammanis aset leidnud demonstratsioonil. Taga paistab kuninga pilt. Foto: SCANPIX

Jordaania kuningas Abdullah II saatis täna laiali valitsuse ja tegi Haagi rahvusvahelise kohtu kohtunikule Awn Khasawnehile (61) ettepaneku moodustada uus valitsus.

Kuningas vabastas veebruarist valitsusjuhi ametikohal olnud Marouf al-Bakhiti päev pärast seda, kui parlamendi enamus tema vallandamist oli nõudnud, vahendas AFP.

Enam kui 60 parlamendiliiget saatsid eile kuningale kirja, milles kritiseerisid al-Bakhiti senist tööd.
Konservatiivset ekskindrali on süüdistatud aegluses reformide teostamisel.

Lisaks nimetas Abdullah II täna kindralmajori Feisal Shobaki luureülemaks, vahetades välja 2008. aastast sel ametipostil olnud Mohamad Raqqadi.

Kuningas nõustus juunis parlamentaarse enamusvalitsuse moodustamisega ja lubas teha uuendusi ka maksusüsteemi. Uuendused olid araabia kevade ärgitatud meeleavalduste tulemus, kuna ka jordaanlased nõudsid poliitilisi ja majanduslikke reforme.

Märtsis muutusid meeleavaldused pealinnas Ammanis vägivaldseiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles