Kurdide ridades võidelnud endine Briti sõdur vabanes terrorisüüdistusest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
James Matthews.
James Matthews. Foto: Dominic Lipinski / PA Wire/PA Images/Scanpix

Iraagis ja Süürias kurdi vägede ridades äärmusrühmitusega Islamiriik (ISIS) võidelnud endine Briti sõdur pääses täna talle esitatud terrorismisüüdistusest.

James Matthewsile (43) esitati süüdistus terrorismi ettevalmistamise eesmärkidel Iraagis ja Süürias väljaõppe saamises. Ta pidanuks novembris kohtu ette astuma.

Matthews olnuks esimene inimene Suurbritannias, kelle üle mõistetakse terrorismis süüdistatuna kohut, sest ta aitas rühmitust, keda toetas ka Briti valitsus. Täna teatas aga riigiprokurör Tom Little, et tema süüdimõistmine ei ole arusaadavatel põhjustel enam realistlik.

Süüria põhjaosas on kurdide Rahvakaitseüksuste (YPG) ridades võidelnud sajad võõrvõitlejad Suurbritanniast, Kanadast, Prantsusmaalt, Saksamaalt ja USAst.

YPG mängib Süürias olulist rolli ning on liidus rühmitusega Süüria Demokraatlikud Jõud, mille võitlust ISISega on toetanud USA juhitav koalitsioon.

Matthewsi kaitsja sõnul ollakse süüdistuste tagasivõtmise üle küll õnnelikud, ent uskumatuks peetakse kohtu aeglast asjaajamist. Kohtul võttis aega kaks aastat, et jõuda otsusele süüdistuse esitamise osas ning nüüd kulus seitse kuud mõistmaks, et selleks pole piisavalt tõendeid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles