Saksa paremäärmuslikud rühmitused koostasid nimekirju oma vaenlastest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseinikud tõkestamas paremäärmuslaste meeleavaldust Dortmundis.
Politseinikud tõkestamas paremäärmuslaste meeleavaldust Dortmundis. Foto: DAVID YOUNG / AFP / SCANPIX

Saksamaal oli kümneid tuhandeid inimesi sattunud paremäärmuslike rühmituste nn vaenlaste nimekirjadesse. Nimekirjad leiti reidide, vahistamiste ja juurdluste käigus.

Saksa väljaanne RND teatas, et paremäärmuslike rühmituste poolt koostatud nn vaenlaste nimekirjadesse kuulub üle 25 000 inimese. Info avaldas Saksa valitsus pärast seda, kui üks vasakäärmusliku erakonna Die Linke parlamendisaadik Liidupäevas järelepärimise esitas.

Paremäärmuslaste poolt koostatud nimekirjades olid kirjas vaenlasteks peetud inimeste nimed, telefoninumbrid ja mõnel juhul ka kodused aadressid.

Beate Zschäpe.
Beate Zschäpe. Foto: MICHAELA REHLE / AFP / scanpix

Saksa võimud leidsid nimekirjad ajal, mil uuriti äärmuslaste gruppide poolt toime pandud suuremaid kuritegusid. Näiteks oli uurimise all neonatside rühmitus Natsionaalsotsialistlik Põrandaalune (NSU), mille liige Beate Zschäpe sel kuul süüdi mõisteti.

Zschäpe mõisteti eluks ajaks vangi, sest ta leiti süüdi olevat kümnes mõrvas, terrorirühmituse liikmelisuses ja süütamises. 

Nimekirjade leidmisele aitas kaasa ka sõjaväelase Franco A. juhtum. 28-aastane sõjaväelane Franco A. tabati eelmisel aastal, mil ta kavatses toime panna vägivallategusid tuntud poliitikute vastu, kes toetasid põgenike vastuvõtmist Saksamaale.

Selgus, et võimud on nimekirjadest teadnud alates 2011. aastast, aga andmeid hoitakse vaid föderaal- ja liidumaa arhiivides ning eraldi andmebaase neist koostatud pole. Rohkem kui 25 000 «vaenlasest» on nimekirja kuulumisest teavitatud vaid kolme.

Vasakäärmuslaste saadik Martina Renner kritiseeris föderaalvalitsust ning süüdistas võime paremäärmusliku terrorismiga seotud ohtude alahindamises. Renneri hinnangul on absurdne, et võimud ei teavitanud kümneid tuhandeid inimesi, keda nimekiri mõjutas.

«Kujuta ette sellisesse nimekirja kuulumist ja teadmatuses olemist,» ütles ta, kutsudes üles ühist andmebaasi koostama. 

Saksa siseministeeriumi hiljutise hinnangu kohaselt oli eelmisel aastal küll vähem paremäärmuslusega seotud vägivallajuhtumeid, aga rühmitustega on liitunud järjest rohkem inimesi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles