Hiina president rõhutas reforme ja partei kontrolli

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hiina peab maailma languse foonil keskenduma majanduskasvule ja sotsiaalsele stabiilsusele, kinnitas riigi president Hu Jintao, kes lubas samas tugevdada ka riigi rolli turu reguleerimisel.

Hu üritas veenda majanduseliiti kõnes, mille ta pidas reformipoliitika kolme aastakümne täitumise puhul, et valitsuse pingutused majanduskriisi tõrjumiseks toimivad, vahendas Reuters.

Ta kordas ka lubadust luua võrdsemat ja harmoonilisemat ühiskonda, samas kui riigis kasvab töötus ja rahulolematus, mis on järgnenud viie aasta pikkusele kiire majanduskasvu perioodile. Kahekohalise kasvunäitaja asemel oodatakse tänavu aga vaid ühekohalist ning tulevaks aastaks veelgi järsemat langust.

Hu pöördumise põhisõnumiks oli siiski see, et kõigist eesmärkidest ettepoole seatakse kasv ja partei kontroll. Ta kordas mitmel puhul oma eelkäija Deng Xiaopingi loosungit, et ainult arengul on mõte.

«Majandusarengu tõstmine fookusesse on võti rahvuslikuke taasnoorendamisele ja meie parteile ning meie riigile on fundamentaalseks kohustuseks saavutada jõukust ja arengut ning kestvat rahu ja stabiilsust.»

Hu kõne tähistas kommunistliku rahvavabariigi edu pärast seda, kui täpselt kolme aastakümne eest avati seal uksed era- ja väliskapitalile ning pandi punkt Mao Zedongi ajastut iseloomustanud isolatsioonile.

Presidendi kõnes oli ka meelitusi ja ergutusi ning tema sõnul on riigis vaja ka edaspidi jätkata keerulise tasakaalu hoidmist turureformide ja võimude poliitilise kontrolli vahel. Kõik muutused peavad aga toimuma kompartei hoolika kontrolli all.

Hu sõnul peavad ametnikud taanduma ka kodanike vajaduste ees, kuid samas tõrjus ta kiiresti võimaluse, et Hiinas võiks alata demokraatlik vabanemisprotsess lääne eeskujul. «Me peame kasutama ära inimkonna poliitilise tsivilisatsiooni vilju, kuid me ei kopeeri kunagi lääne poliitilise süsteemi mudelit,» kinnitas kommunistliku riigi liider.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles