Leedu peaminister: nõukogude okupatsiooni eest võiks kompensatsiooni küsida

Kadri Veermäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu peaminister Andrius Kubilius.
Leedu peaminister Andrius Kubilius. Foto: SCANPIX

Moskva sai kõrvakiilu, kui Leedu peaminister Andrius Kubilius kutsus eelmisel nädalal üles mõtlema selle peale, et Leedu võiks nõukogude okupatsiooni eest kompensatsiooni küsida.

Vene välisministeeriumi sõnul on selline seisukoht «rahvusvahelise õiguse normide ja põhimõtetega vastuolus.»

Leedu ÜRO delegatsiooni juht sõnas hiljuti, et Vilnius ei lõpeta «okupatsiooni ajal Leedu inimeste suhtes sooritatud kuritegudes süüdi olevate» inimeste vastutusele võtmist.

Leedu võimud vaatavad ajaloo õppetunde ignoreerides neonatside tegevusele jätkuvalt läbi sõrmede, vahendab RIA Novosti Vene välisministeeriumi sõnu.

Venemaad on pikalt ärritanud Eesti, Läti, Leedu ja ka Poola väidetavad katsed kirjutada Teist maailmasõda puudutav ajalugu ümber, vähendamaks Nõukogude liidu rolli natsi-Saksamaa alistamisel.

Kuigi Venemaa on jätkuvalt seisukohal, et Punaarmee vabastas Balti riigid Saksa sissetungist, peavad paljud Baltimaade elanikud kaht okupatsiooni võrdväärseks.

Eelmisel aastal kiitis Leedu parlament heaks seaduse, mis lubab kriminaalvastutusele võtta inimesi, kes õigustavad, eitavad või vähendavad rahvusvahelisi kuritegusid, sh Nõukogude liidu ja natside poolt sooritatud kuritegusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles