Itaalia plaanib karme meetmeid märatsejate vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vägivaldsed kokkupõrked Roomas.
Vägivaldsed kokkupõrked Roomas. Foto: SCANPIX

Itaalia siseminister, keda tabas seoses laupäeval Roomas puhkenud rahutustega terav kriitika, võib taas elule äratada 1970ndatel kehtinud seaduse, mis lubas politseil kasutada karmimaid meetmeid märatsejate ohjeldamiseks.

Itaalias on alanud debatt, miks oli riik möödunud laupäeval ainus paik maailmas, kus ülemaailmne «vihapäev» ebavõrdsuse vastu vägivaldseks muutus. Avalikkus on šokeeritud, et paarsada huligaani suutis laupäevase rahumeelse massimeeleavalduse kiiresti mässuks muuta ning politsei eest põgeneda, ehkki võime hoiatati selle eest juba varem, vahendas Reuters.

Siseminister Roberto Maroni, keda on süüdistatud võimude ebapiisavas valmistumises rahutusteks, arutab olukorda täna parlamendis. Maroni on nõustunud opositsioonipoliitiku Antonio Di Pietro ettepanekuga kehtestada taas sellised meetmed, mida võimud kasutasid 1970ndatel vägivaldsete vasakäärmuslaste vastu võitlemiseks.

Tollane seadus lubas politseil vajadusel kasutada tulirelvi, meeleavalduse ajal oli inimestel keelatud kanda kiivreid või maske. Samuti lubas seadus ennetavalt kinni pidada demonstrante, keda kahtlustati vägivaldsetes plaanides.

Veel on välja pakutud vägivaldsete jalgpallifännide ohjeldamiseks mõeldud seaduste laiendamist ja märatsejate vastu värvipulbrit laskvate survevoolikute kasutamist.

Osa Maroni kriitikuid pooldab aga olemasolevate seaduste korrektset rakendamist ja suuremaid ressursse politseile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles