USA kohus tõkestas ajutiselt relvade 3D mudelite avaldamise (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
3D printeriga valmistatud relv.
3D printeriga valmistatud relv. Foto: Robert MacPherson / AFP / Scanpix

Seattle´i kohtunik Robert Lasnik tõkestas eile ajutiselt tulirelvade 3D jooniste avaldamise internetis, mis pidi legaalseks muutuma augusti alguses.

Eile esitasid Seattle`i kohtule kaebuse kaheksa osariiki, kes ei olnud rahul Trumpi administratsiooni otsusega anda Texase firmale luba jagada internetis jooniseid 3-D printeriga relvade valmistamiseks.

Kohtunik Lasnik otsustas ajutiselt jooniste avamise keelata. Uuesti arutatakse asja kohtus 10. augustil. Enne seda ei tohi mudeleid avaldada.

Osariikide sõnul võivad raskesti tuvastatavad plastikust relvad sattud terroristide ja kurjategijate kätte ning kujutada ohtu avalikule julgeolekule. Ametnike sõnul on kuu ajaga internetist alla laetud tuhatkond joonist AR-15 poolautomaatide valmistamiseks.

«Mul on Trumpi administratsioonile küsimus – miks te lubate ohtlikele kriminaalidele relvadele lihtsat ligipääsu?» sõnas Washingtoni ülemkohtunik Bob Ferguson avalduses. «Need allalaetavad relvad on registreerimata ja raskesti tabatavad isegi metallidetektoritega ning saadaval kõigile hoolimata vanusest, vaimsest seisundist või kriminaalsest taustast.»

Kohtukaebusega ühinesid ka Massachusettsi, Connecticuti, New Jersey, Pennsylvania, Oregoni, Marylandi, New Yorgi ja Columbia ringkonna kohtunikud.

Väljapool kohtuasja kutsusid veel 21 osariiki üles välisminister Mike Pompeod ja justiitsminister Jeff Sessionsit kavast loobuma, öeldes, et see kujutab otsest ohtu avalikule julgeolekule.

Julgeolekueksperdid on väljendanud muret, et plastikust relvadega on võimalik läbida avalike asutuste ja lennujaamade metallidetektoreid. 

3D relva valmistamine ei ole keeruline, kuid relvatööstuse ekspertide sõnul pole tõenäoline, et kurjategijad hakkaksid selleks vajalikku kallist varustust soetama. Lisaks on plastikust relvadel kalduvus kiiresti laguneda ning tavalised relvad on piisavalt kergesti kättesaadavad.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles