Rootsis varastati 17. sajandist pärit kuningakroonid (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuningas Kristiina kroon.
Kuningas Kristiina kroon. Foto: twitter

Eile varastati Strängnäsi katedraalist kuningas Karl XI ja kuninganna Kristiina kroonid ning kuninglikult matustelt pärit kulla ja vääriskividega kaunistatud mälestusese. Vargad põgenesid sündmuskohalt mootorpaadiga.

Vargus pandi toime eile lõuna ajal Stockholmist 80 kilomeetrit läänes asuvas Strängnäsi katedraalis, mille uksed olid külastajatele avatud.

Väljaande Aftonbladet teatel näpati katedraalist kaks 17. sajandist pärinevat krooni ning kullaga ja vääriskividega kaunistatud kera, mis valmistati Karl XI ja kuninganna Kristiina matuste tarbeks.

Pealtnägija Tom Rowelli sõnul nägi ta kahte meest hoonest jooksuga lahkumas, hüppamas valgesse mootorpaati ja seejärel kiiruga mööda vett lahkumas.

«Me võtsime politseiga ühendust ja rääkisime neile toimunust ning nad teatasid, et katedraalist on midagi varastatud,» lausus Rowell. «Ma teadsin nende käitumise tõttu kohe, et nad on murdvargad.»

«Jälestusväärne, et inimesed varastavad ajaloolisest ja pühast hoonest,» lisas tuleval nädalal katedraalis abielluv mees.

Kohalikud on mobiliseerinud suure operatsiooni varaste ja kuninglike aarete leidmiseks, kuid seni ei ole neid edu saatnud.

Politsei ja katedraali ametnike sõnul on keeruline esemete väärtust rahaliselt hinnata. Strängnäsi katedraalis töötav Catharina Fröjd teatas aga, et esemete vargus on tohutu kultuuriline ja majanduslik kaotus.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles