Leedu süüdistab Vene taksoäppi luuretegevuses (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yandexi taksod Moskvas.
Yandexi taksod Moskvas. Foto: Artjom Geodakjan/TASS/Scanpix

Leedu küberkaitse ülema sõnul kogub Vene taksoäpp Yandex ebaseaduslikult kasutajate andmeid. Yandexi väitel on süüdistused alusetud.

Leedu Riikliku Küberturbe Keskuse juht Rytis Rainys teatas eile, et inimesed peaksid loobuma Yandexi rakenduse kasutamisest, sest see kogub arvatavasti ebaseaduslikult kasutajate andmeid.

Tehniliselt asub Yandex Amsterdamis, kuid tegemist on Venemaa ühe suurima tehnoloogiafirmaga. Yandexi otsingumootori kaudu sooritatakse umbes 65 protsenti kogu Venemaal tehtud päringutest.

Rainyse sõnul soovitatakse pärast kaitsekeskuses läbi viidud katsetusi rakendust mitte alla laadida ja kasutada, eriti käib soovitus riigiametites töötavate isikute kohta.

Yandex nõuab juurepääsu kasutajate telefonikaamerale, mikrofonile ja kohalikule andmevõrgule.

Rakendus sisenes Leedu turule eelmisel neljapäeval ning praegu opereerib rakenduse abil Vilniuses umbes 300 sõidukit.

Yandexi ülemaailmne strateegiajuht Aram Sargsyan eitas süüdistusi ja märkis, et kasutajate andmeid kogutakse vastavalt Euroopa Liidu seadustele.

Sargsyan lisas, et on valmis teostama vajadusel täiendavaid kontrolle, kuid süüdistused ettevõtte vastu on alusetud.

USA sõidujagamisrakendus Uber ühines hiljuti Venemaa turul Yandexiga, Vene firma omanduses on 59 protsenti ühisettevõttest.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles