Trump kutsus justiitsministrit peatama Venemaa juurdlust (7)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika Ühendriikide president Donald Trump.
Ameerika Ühendriikide president Donald Trump. Foto: SIPA / SIPA / Scanpix

USA president Donald Trump nimetas täna juurdlust Venemaa väidetava sekkumise suhtes presidendivalimistesse USA häbiplekiks ja kutsus justiitsministrit Jeff Sessionsit uurimist lõpetama.

«See on kohutav olukord ja justiitsminister Jeff Sessions peaks peatama selle korrumpeerunud nõiajahi, enne kui see määrib meie riiki veelgi enam,» ütles Trump.

USA eriprokuröri Robert Muelleri juhitav uurimine on USA-le häbiplekiks, sõnas Trump.

Tegemist on Trumpi seni kõige otsekohesema nõudmisega Sessionsile juurdlusse sekkumiseks ja selle peatamiseks. Justiitsminister oli varasemalt teatanud, et taandab ennast juurdlusest.

Trump on nimetanud nõiajahiks juurdlust, mis lisaks uurib tema kampaaniameeskonna võimalikku kokkumängu Venemaaga ja õigusemõistmise takistamist. Ta on korduvalt nõudnud selle lõpetamist ja väitnud, et Mueller on oma meeskonna täitnud demokraatidega.

Mueller on vabariiklane, nagu ka tema asetäitja Rod Rosenstein ja justiitsminister Jeff Sessions.

«Venemaa kokkumäng Trumpi kampaaniaga, üks ajaloo edukaimaid, on TÄIELIK PETTUS,» ütles Trump Twitteris kolmapäeval.

Ühendriikides algas teisipäeval Trumpi endise kampaaniajuhi Paul Manaforti protsess, keda võib süüdimõistmisel oodata 305-aastane vanglakaristus, teatas kohalik meedia.

Manaforti süüdistatakse muu hulgas rahapesus, maksu- ja pangapettuses ja tegutsemises Ukraina valitsuse lobistina ilma nõutud registreerimiseta. Manafort oli alguses koduarestis miljonite dollarite suuruse kautsjoni vastu. Hilisema vangistamise põhjustas süüdistus, et ta üritas mõjutada tunnistajaid.

«Ta töötas mu heaks väga lühikest aega. Miks valitsus ei teavitanud mind, et teda uuritakse. Nendel vanadel süüdistustel pole midagi kokkumänguga pistmist - pettus!» lisas president säutsus.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles