Gruusia legaliseeris kanepi kasutamise (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanepipläru.
Kanepipläru. Foto: Martin Bernetti / AFP / Scanpix

Gruusia legaliseeris esimese endise Nõukogude Liidu riigina marihuaana kasutamise.

Esmaspäeval otsustas riigi põhiseaduskohus, et üksikisiku karistamine kanepi kasutamise eest piirab isiklikku vabadust, sest taime kasutamine saab tekitada potentsiaalset kahju ainult kasutajale endale.

Kohtu seisukoht sätestas, et isikut võib kanepi kasutamise eest karistada ainult siis, kui see tegevus ohustab kolmandat osapoolt. Taime kasvatamine ja müük jääb siiski ebaseaduslikuks.

Kanepi legaliseerimise eest võidelnud Zurab Japaridze sõnul muudab see Gruusia vabamaks riigiks. Eelmise aasta novembris dekriminaliseeriti põhiseaduskohtus kanepi kasutamine.

Kuigi legaliseerimiskampaania liikmed ja opositsioonipoliitikud on otsust tervitanud, näevad valitsuspartei liikmed selles suurt vastuolu.

«Ma ei nõustu põhiseaduskohtu otsusega,» lausus Gruusia parlamendi tervishoiukomisjoni juht Akaki Zoidze. «Marihuaana tarvitamine peaks olema lubatud ainult meditsiinilistel põhjustel. Meie eesmärk ei olnud muuta marihuaana kõigile kättesaadavaks vaid vähendada uimastisõltlaste arvu.»

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles