Saksa poliitik nimetas Hitlerit tappa proovinud ohvitseri reeturiks (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alternatiiv Saksamaale Bundestagis.
Alternatiiv Saksamaale Bundestagis. Foto: Jens Jeske/www.jens-jeske.de / imago/Jens Jeske / Scanpix

Pühapäeval nimetas Saksamaa parempopulistlik poliitik reeturiks ja argpüksiks Saksamaa diktaatorile Adolf Hitlerile atentaati proovinud teha vandenõu juhti.

Saksamaa parempopulistliku erakonna Alternatiiv Saksamaale (AfD) poliitik Lars Steinke avaldas 29. juulil enda Facebooki erakontol postituse, kus materdas Claus Schenk Graf von Stauffenbergi. Von Stauffenberg juhtis vandenõud, mille eesmärgiks oli korraldada 20. juulil 1944. aastal atentaat Saksa diktaator Adolf Hitlerile. 

«Stauffenberg oli reetur, kes oli valmis ohtu seadma ja ohvriks tooma miljoneid elusid ning seda ilma mingi kasuta Saksa rahva jaoks. Stauffenberg polnud mingi kangelane ja 20. juuli 1944 ei olnud tipphetk. See oli argpüksi häbiväärne katse päästa omaenese nahka,» kirjutas Lars Steinke postituses.

20. juulil 2018 oli atentaadivandenõu 73. aastapäev. Rühm saksa ohvitsere von Stauffenbergiga eesotsas proovisid Hitlerit tappa kohvrisse peidetud pommiga. Plahvatuses sai neli inimest surma, aga Hitler sai üksnes kergeid vigastusi. Vandenõulased hukati. Seejärel sai atentaadiplaanist ettekääne puhastusele, kus Hitler lasi tappa või koonduslaagrisse saata üle 20000 inimese.

Pärast meediakajastus distantseeris AfD juhtkond end sõnavõtu teinud parteikaaslasest. AfD kaasesimees Jörg Meutheni sõnul on Steinke kommentaarid täiesti vastuvõetamatud, näitavad absurdset ajaloomõistmist ning neil ei ole erakonnas absoluutselt mingit kohta. Ta lisas, et parteijuhid arutavad juhtumit järgmisel nädalal.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles