USAs murti maailma kuumima kuukeskmise temperatuuri rekord

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Surmaoru Rahvuspark USAs California osariigis.
Surmaoru Rahvuspark USAs California osariigis. Foto: ANDREW LING / CATERS NEWS / Caters News Agency

Surmaorus mõõdeti juulikuu keskmiseks temperatuuriks 42,28 kraadi, mis teeb sellest kõige kuumema kuu keskmise temperatuuri, mis üldse kunagi kuskil mõõdetud.

Võrreldes eelmise, 2017. aastal samas kohas püstitatud rekordiga on see ligikaudu pool kraadi kõrgem. Enne mullust oli rekord aga koguni 100 aasta vanune. Põhja-Ameerika ühe kuivema ja kuumema paigana tuntud Surmaorus ei ole kuumarekordite püstitamine muidugi eriline üllatus, kuid mõõdetud temperatuurid on ka sealsetes oludes erakordsed.

«Saadud tulemus on eelmisest rekordist ikka tublisti üle,» ütles USA riikliku ilmateenistuse meteoroloog Todd Lericos AP’le.

Kokku tõusis õhutemperatuur koguni 21 päeval üle 49 kraadi. Vahemikus 24-27 juuli olid maksimumtemperatuurid koguni 53 kraadi juures, mis on ka nende kuupäevade kõigi aegade rekordid. Arvestades, et piirkonna kõigi aegade maksimumtemperatuur on 54 kraadi, ei jäänud palju puudu ka kogu Surmaoru rekordi murdmisest.

Sellised tulemused andnud Furnace Creeki meteoroloogiajaama vaatluste aegread ulatuvad koguni 1911. aastasse ning 1913. aasta 10. juulil mõõdeti seal ka kogu maailma kõrgeim temperatuur 57 °C. Samas on see mõõtmine metoodika tõttu kahtluse alla seatud ja paljud klimatoloogid peavad kõrgeimaks hoopis 2013. Aasta juunis mõõdetud 54 kraadi.

Kõikjal kõrvetab

Äärmuslikult kuumasid ilmastikuolusid on sel suvel esinenud mitmel pool põhjapoolkeral. Põhja-Ameerikas on kuumalained näiteks Ccalifornias, Denveris ja Kanada Montreali provintsis. Euroopas on tule all peamiselt Põhjala riigid, Šotimaa, Põhja-Iirimaa, ja Holland. Kuumarekordid on murtud ka Gruusias ja Armeenias, Omaanis, Alžeerias, Jaapanis, Lõuna-Koreas ja Taiwanis.

Nagu kirjutab ScienceAlert, klapivad sellised kuumalained kliimamuutuste kohta tehtud prognoosidega ning

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles