USA kogub Venemaal populaarsust, Putin kaotab (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moskva Kreml.
Moskva Kreml. Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NEWS AGENCY / Scanpix

Uurimiskeskuse Levada küsitluse järgi näeb rohkem venelasi USAd ja Euroopa Liitu positiivses valguses kui negatiivses. See on esimest korda pärast Krimmi kriisi, kui positiivne suhtumine kaalub üle negatiivse.

Sellel kuul tehtud arvamusküsitluses ütles 42 protsenti venelasi, et nad suhtusid USAsse hästi või väga hästi. 40 protsenti venelastest arvas, et nende suhe USAga on halb või väga halb. Euroopa Liidu kohta olid samad näitajad 42 protsenti ja 38 protsenti.

Need näitajad erinevad tuntavalt maikuus tehtud küsitlusest, mille järgi ainult 20 protsenti Venemaa kodanikest suhtus USAsse hästi ja 26 protsenti nägid heas valguses Euroopa Liitu.

Madalad toetusnumbrid on iseloomustanud venelaste suhtumist viimased neli aastat, kui need kukkusid järsult Krimmi kriisi järel.

Sellel kuul on Venemaal tooni andnud rahva pahameel pensioniea tõstmise vastu. Nädalavahetusel avaldas valitsuse kava vastu meelt kümneid tuhandeid inimesi Moskvas ja teistes Venemaa linnades. 

Vladimir Putin, kes on varem lubanud pensioniiga mitte tõsta, on pidanud sel kuul rinda pistma tõsise toetuse kaotusega. Putinit toetas juulis 67 protsenti kodanikest, mis on väikseim toetus 2013. aastast. Peaminister Dmitri Medvedevi toetus jäi Putini omale enam kui kaks korda alla. 31-protsendiline toetus on Medvedevi jaoks ajalooline madalseis. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles