Kaitseminister: Assadi edu Süürias võib olla Iisraelile hea (7)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli kaitseminister Avigdor Lieberman.
Iisraeli kaitseminister Avigdor Lieberman. Foto: Amir Cohen / REUTERS / Scanpix

Iisrael näeb Süüria presidendi Bashar al-Assadi üksuste edus Süürias enda jaoks ka eeliseid, kuigi kaks riiki on jätkuvalt omavahel sõjas, ütles Iisraeli kaitseminister Avigdor Lieberman neljapäeval.

«Süürias, mis meid puudutab, on olukord naasmas selle juurde, mis ta oli enne kodusõda. See tähendab, et on selge vastutus ja keskvalitsus,» ütles Lieberman.

Süüria kodusõda algas 2011. aastal ja enne seda oli Süüria ja Iisraeli relvarahujoonel aastaid vaikne. Kodusõja ajal aga on üle piiri tulistatud Iisraeli üksusi ja Iisrael on vastanud omapoolse tulistamisega.

Assad ütles eile oma sõduritele, et võit on lähedal.

Iisrael üritab vältida otsest sekkumist Süüria sõtta, kuid tunnistab, et on kümnetel kordadel teinud Süürias rünnakuid, mille väidetav eesmärk on takistada Liibanoni rühmitusel Hizbollah'l saada kõrgtasemel relvi.

Lisaks ei taha Iisrael, et Süürias kinnitaks kanda Iisraeli põhivaenlane Iraan.

«Me ei sekku Süüria siseasjadesse,» lausus Lieberman.

«Kuid see eeldab, et kõik meile tähtsad kolm punkti on täidetud.»

Nendeks kolmeks punktiks on: 1974. aasta relvarahust kinni pidamine, Süüria ei tohi lubada Iraanil kasutada Süüriat rindena Iisraeli vastu ning Süüria ei tohi olla transiitriik kõrgtasemel relvade toimetamiseks Hezbollah'le.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles