Zimbabwe opositsioonijuht kuulutas end isealgatuslikult presidendivalimiste võitjaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nelson Chamisa opositsioonipartei toetajad ootavad valimistulemuste avaldamist.
Nelson Chamisa opositsioonipartei toetajad ootavad valimistulemuste avaldamist. Foto: Philimon Bulawayo / Reuters / Scanpix

Zimbabwe opositsiooniliider Nelson Chamisa ütles presidendivalimiste tulemuste selgumise eel, et võitis valimised, ja väitis, et tulemust üritatakse võltsida.

Zimbabwes toimusid esmaspäeval presidendi- ja parlamendivalimised.

«Me võitsime need valimised,» ütles ta ajakirjanikele. «See, mida nad viimasel ajal teinud on, on petmine, manipuleerimine, tulemuste moonutamine, ja seda me ei luba,» ütles ta.

Valimiskomisjon lubas hakata presidendivalimiste tulemusi avaldama Eesti aja järgi kella 23-st.

Riigi elanikud ootavad valimistulemuste avaldamist ning valimiskomisjoni survestatakse avaldama neid võimalikult ruttu. Komisjonil on seaduse järgi aega teha seda valimispäevast viie päeva jooksul, kuid riigis puhkesid rahutused, kui peamine opositsioonierakond Liikumine Demokraatliku Muutuse Eest (MDC) väitis, et häältelugemisel võetakse MDC-lt hääli ära.

Kolmapäeval avas sõjavägi tule meeleavaldajate pihta, kes protestisid väidetava valimispettuse vastu. Kolm inimest sai surma.

Parlamendivalimiste tulemused on avaldatud ja seal saatis edu võimuparteid ZANU-PF.

Vaatlejad ja opositsioon tahavad teada, miks presidendivalimiste hääled loeti ära enne parlamendivalimiste hääli, aga presidendivalimiste tulemus avaldatakse pärast parlamendivalimiste omi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles