USA Moskva saatkonnas avastati töötamas Vene spioon (6)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendriikide lipp Moskva saatkonna juures.
Ühendriikide lipp Moskva saatkonna juures. Foto: Anton Novoderežkin/TASS/Scanpix

USA Moskva saatkonnas töötas kümmekond aastat arvatav Vene spioon, kes vallandati vaikselt eelmisel aastal, teatasid The Guardian ja CNN eile.

Vene kodakondsusega naist hakati kahtlustama pärast seda, kui USA välisministeerium korraldas tavapärase julgeolekukontrolli. Kontrollimisel selgus, et naisel olid regulaarsed kohtumised FSB töötajatega.

«Me arvame, et kõik nad räägivad FSB-ga, kuid tema andis palju rohkem infot kui oleks pidanud,» ütles üks ametnik CNN-ile.

Naisel oli juurdepääs USA salateenistuse siseveebile ja e-posti süsteemile, mis andis talle võimaluse jälgida potentsiaalselt tundlikku informatsiooni, seal hulgas USA presidendi ja asepresidendi päevakavasid.

«Tal ei olnud juurdepääsu kõrge salastatusega informatsioonile,» lisas allikas CNN-ile.

Ajaleht The Guardian teatas samas, et USA eriteenistus püüdis vähendada piinlikkust, lubades tal minna, kui Venemaa andis korralduse sadade ameeriklaste lahkumiseks USA saatkonnast diplomaatilise vastasseisu ajal, mis järgnes süüdistustele Moskva sekkumisest 2016. aasta presidendivalimistesse Ühendriikides.

«Kahju oli juba tehtud, kuid salateenistuse kõrgem juhtkond ei korraldanud sisejuurdlust, et hinnata tekitatud kahju ja uurida, kas ta värbas ka teisi töötajaid andma talle rohkem informatsiooni,» lisas allikas.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles