Venemaa on palganud sanktsioonidest hoolimata 10 000 Põhja-Korea töölist (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Terasetöölised Pyongyangi vabrikus.
Terasetöölised Pyongyangi vabrikus. Foto: ED JONES / AFP / SCANPIX

Venemaa lubab riiki tuhandeid põhjakorealastest töölisi ja väljastab neile uusi töölubasid, rikkudes nii ÜRO Julgeolekunõukogu sanktsioone.

Alates eelmise aasta septembrist on Venemaal registreeritud 10 000 uut põhjakorealasest töölist, raporteeris väljaanne Wall Street Journal.

Väljaande teatel rikub Venemaa tegevus 11 kuud tagasi kehtestatud ÜRO Julgeolekunõukogu sanktsioone, millega keelati Põhja-Korea kodanikele uute töölubade väljastamine. Mõned kehtivad töölepingud lubati siiski jõusse jätta.

Sanktsiooniprogramm on mõeldud vähendama rahavoogu, millega Pyongyang finantseerib oma relvaprogrammi.

Põhja-Korea külalistöö programmi kaudu läheb töölisi peamiselt Hiinasse ja Venemaale, enamik neist saadavad suurema osa teenistusest kodumaale, kus see liigub valitsuse kukrusse.

Eelmisel aastal nõustusid Moskva ja Peking Põhja-Korea tööjõu palkamise lõpetama, tulles nii suuresti vastu USA nõudmistele.

Venemaa tööministeeriumi andmetel on selle aasta jooksul väljastatud tööluba vähemalt 700 põhjakorealasele. ÜRO ametnikud on asunud seetõttu uurima, kas Moskva tegevust võib lugeda sanktsioonide rikkumiseks.

Lisaks tööjõule kehtestatud sanktsioonidele on Põhja-Korea ületanud ka selleks aastaks lubatud naftaimporti. Washington tõi teema eelmisel kuul ÜRO Julgeolekunõukogus lauale, kuid Venemaa ja Hiina blokeerisid selle arutamise.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles