Video: 80-aastane Hiina dissident vahistati kodus otseintervjuu ajal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ekraanikuva videost.
Ekraanikuva videost. Foto: twitter.com

Hiina julgeolekujõud murdsid sisse teisitimõtlejast akadeemiku Sun Wenguangi koju ja vahistasid ta otse-eetris antud intervjuu ajal.

80-aastane endine füüsika ja majanduse professor elab Hiina idaosas asuvas Jinani linnas. Suni tegevus aktivistina on olnud valitsusele pinnuks silmas juba aastakümneid, hiljuti avaldas ta kirja, milles kritiseeris president Xi Jinpingi võimu laiendamist.

Enne vahistamist andis Sun telefoniintervjuud hiinakeelsele «Ameerika hääle» saatele, avaldades muret valitsuse investeeringute üle Aafrikas.

Intervjuu keskel murdsid Suni koju julgeolekutöötajad ning Sun märkis otseülekandes: «Nad on jälle siin, politsei on jälle segamas.» Sun lisas, et tema koju sisenes kuus kuni kaheksa isikut.

Sun päris julgeolekutöötajatelt «Kas ma ütlesin midagi valesti?» ning selgitas oma kriitikat valitsuse aadressil.

Vankumatult liikus politsei Sunile lähemale, mille peale endine professor küsis: «Mida te teete? Ma ütlen teile, et minu koju tungimine on ebaseaduslik.» Tema viimased sõnad enne ühenduse katkemist olid: «Mul on õigus sõnavabadusele.»

«Ameerika hääl» teatas, et üritas Suniga telefoni ja sotsiaalmeedia kaudu ühendust saada, kuid pole veel kontakti saavutanud. Allikate sõnul viibib Sun koduarestis.

Kauane dissident Sun allkirjastas pöördumise «Harta 08», mille demokraatlike reformide nõudmine viis selle autori Liu Xiaobo vanglasse, kus ta eelmisel aastal suri.

2009. aastal peksti ta jõhkralt läbi endise Kommunistliku Partei ülema Zhao Ziyangi haua juures. Zhao avaldas toetust Tiananmeni väljaku meeleavaldustele ning määrati seetõttu koduaresti.

Teadaolevalt on Sunile keeldutud ka ilma selgituseta passi väljastamast, mistõttu ei ole tal olnud võimalik külastada välismaal elavat perekonda ega osaleda Liu Xiaobo Nobeli auhinnatseremoonial.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles