Firmad varuvad enne Brexitit ravimeid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
BBC
Ravimifirmad muretsevad võimalike tarneraskuste pärast.
Ravimifirmad muretsevad võimalike tarneraskuste pärast. Foto: Renaud Philippe / Panthermedia / Scanpix

Kaks maailma suurimat ravimifirmat koguvad medikamentide varusid, et olla valmis võimalikeks tarnehäireteks pärast Brexiti jõustumist. 

Prantsusmaal registreeritud Sanofi täiendab varusid nelja nädala võrra rohkem. See annab neile 14-nädalalise tarnevõimekuse.

Šveitsis tegutsev Novartise firma on samuti öelnud, et nad teevad ettevalmistusi, juhuks kui Suurbritannia lahkub Euroopa Liidust ilma mingi kokkuleppeta. Novartis ei ole oma plaanide üksikasju avaldanud. 

Sanofi valmistab diabeedihaigetele vajalikku insuliini. Ettevõte on mures, et pärast Brexitit võivad aeglustuda nende transporditeed. Suurem osa Sanofi toodangust tuuakse Suurbritanniasse sisse mandri-Euroopast.

Patsentide turvalisus on meie peamiseks prioriteediks. Me oleme teinud ettevalmistusi rohkema toodangu hoiustamiseks, et olla valmis kõikideks muudatusteks tolli- või regulatsioonimehhanismides, ütles Sanofi Ühendkuningriigi haru tegevdirektor Hugo Fry.

Sanofil on kogemus 2005. aastast, kui Prantsusmaal korraldatud streigid pikendasid ravimite transpordiaega nelja nädala võrra. 

Teiseks ravimifirmade mureks on kvaliteedikontroll. Seni on firma saanud transportida ravimeid kontrolliks Suurbritannia ja mandri vahel. Nn kõva Brexiti ehk täieliku Euroopa Liidu reeglite tühistamise korral muutuks vastav tegevus keeruliseks, mistõttu tuleb kontroll teha ära enne teistes liikmesriikides. Ettevõtte ennustab, et nad peavad koondama vähemalt 12 töökohta Suurbritannias.

Eelmisel kuul ütles AstraZeneca, et nad suurendavad ravimite varusid umbes 20 protsendi võrra.

Eelmisel nädalal ütles Ühendkuningriigi terviseminister Matt Hancock, et Inglismaa haigekassa valmistub ravimite ja vere varumiseks enne Brexitit. 

Lisaks ravimifirmadele korraldavad oma tegevust ümber ka teised ettevõtted. Lennukitootja Airbus ja automootorite tootja Rolls-Royce on öelnud, et nad peavad ilmselt varuma ette sõidukite ehitamiseks vajalikke osi. Seni on Suurbritannia ettevõtted saanud vajalikke osi muretseda vajaduse tekkimisel, sest nad toetuvad suurte häireteta kaubandusele Euroopa Liidu sees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles