Moskva: Vene sõjaväelased annavad KAV-is eranditult väljaõpet (13)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova.
Vene välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova. Foto: Sergei Savostyanov / TASS / Scanpix

Vene sõjaväelased annavad Kesk-Aafrika Vabariigis väljaõpet kohalikele üksustele ja ei midagi muud, teatas Moskva täna pärast kolme Vene ajakirjaniku tapmist riigis.

KAV-is tapeti esmaspäeval kolm venelast: sõjaajakirjanik Orhan Džemal, dokumentaalfilmide autor Aleksandr Rastorgujev ja kaameramees Kirill Radtšenko.

Ajakirjanikud uurisid Vene erasõjafirma Wagner tegevust KAV-is. Tapetud töötasid endise Vene oligarhi ja praeguse dissidendi Mihhail Hodorkovski loodud meediaprojektis.

«Vene sõjaspetsialistid ei osale KAV-is mingites lahingutes. Nende kohustused piirduvad (kohalike) sõdurite välja õpetamisega,» ütles Vene välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova reedel.

Vene instruktorid viibivad riigis KAV-i presidendi palvel, lisas pressiesindaja.

«Venelaste peaülesanne on õpetada kohalikke sõjaväelasi selle jaanuaris-veebruaris Vene kaitseministeeriumi heategeval alusel tarnitud relvi ja tehnilisi vahendeid kasutama,» rõhutas Zahharova.

«Tarne leidis aset ranges vastavuses rahvusvahelise õiguse normidega: ÜRO julgeolekunõukogult saadi selleks luba.»

«Vene relvade Banguisse toimetamine ja ladustamine ning turvamine toimus koostöös ÜRO missiooniga Kesk-Aafrika Vabariigis, Euroopa sõjalise koolituse missiooni ja ÜRO demineerimisteenistuse seire all,» lisas ta.

Ta taunis meedia väidetavat katset infot moonutada.

Meedia teeb kõik, mis selle võimuses, et moonutada informatsiooni ja reaalsust, mis puudutab Vene instruktoreid KAV-is, ütles Zahharova.

«Hetkel töötab KAV-is 175 Vene instruktorit, viis neist on sõjaväe ohvitserid ning 170 tsiviilisikud,» lisas ta.

Moskva teatas viie ohvitseri ja 170 tsiviilisikust sõjainstruktori KAV-i saatmisest märtsis.

«Vene spetsialistide abil on 600 Aafrika sõdurit välja õpetatud ning paljud neist on juba alustanud missioone, mille eesmärk on võidelda ebaseaduslike sõjaliste rühmituste vastu ja kaitsta tsiviilisikuid,» lisas välisministeeriumi esindaja.

Alates 2018. aasta algusest on Venemaa saatnud KAV-i sõjaspetsialiste, müünud KAV-i armeele relvastust ning tegelenud president Faustin-Archange Touadéra julgeoleku tagamisega. Touadera julgeolekunõunik on venemaalane.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles