Koputaja töötas USA saatkonnas kümme aastat (1)

Martin Kutti
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA saatkond Moskvas, kus kahtlusalune suutis varjatult tegutseda üle kümne aasta.
USA saatkond Moskvas, kus kahtlusalune suutis varjatult tegutseda üle kümne aasta. Foto: Jevgenia Novoženina/Sputnik/Scanpix

Briti väljaanne Guardian paljastas uskumatuna tunduva spiooniloo, mille keskmes on Ühendriikide salateenistuse ridadesse kuulunud venelanna, kes suutis USA Moskva saatkonnas varjatult tegutseda üle kümne aasta, edastades infot Venemaa Föderaalsele Julgeolekuteenistusele (FSB). Naisel oli ligipääs salajasele infole, muu hulgas mitme USA presidendi ja asepresidendi päevaplaanidele.

Aastaid USA salateenistuse heaks töötanud naine sattus kahtluse alla 2016. aastal turvakontrolli ajal, mille tegid USA välisministeeriumi piirkondliku turvabüroo töötajad. Leiti, et venelanna kohtus regulaarselt FSB agentidega.

Kuigi saatkonna asukohariigist värvatud töötaja ülesanne oli USA ametnike abistamine suhtluses Venemaa valitsuse, siseministeeriumi, FSB, Vene salateenistuse ja teiste ametitega, olevat selle juhtumi puhul naine Guardiani allika sõnul kohtunud FSB agentidega ilma loata ning tööandjat teavitamata, edastades lubatust oluliselt rohkem infot.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles