Hispaania rajab keskuse Põhja-Aafrikast saabuvate migrantide haldamiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Migrandid toidujärjekorras Los Barrioses loodud ajutises majutuskeskuses.
Migrandid toidujärjekorras Los Barrioses loodud ajutises majutuskeskuses. Foto: JON NAZCA / REUTERS

Hispaania asus looma koordineerimiskeskust, et operatiivtasandil paremini hallata Põhja-Aafrikast saabuvaid migrante, teatasid reedel võimuesindajad.

Põhja-Aafrikast saabuvate paadipõgenike arv on suvel hüppeliselt tõusnud.

Peaminister Pedro Sánchez teatas reedel, et keskus hakkab koordineerima Hispaania tegevust sisserändajate haldamisel.

Keskuses asuvad tööle julgeolekujõudude ja päästeameti töötajad.

Lisaks kulutab riik aasta lõpuks 30 miljonit "hädaolukorra plaanile", et suurendada vastuvõtukeskustes saadaolevate kohtade arvu ja muuta paremaks migrantidele osutatavat abi.

"Madrid peab läbirääkimisi ka Marokoga, kust inimsmugeldajad toimetavad migrante üle Vahemere. Maroko on rändevoogude haldamiseks ja kontrollimiseks võtmetähtsusega," sõnas peaminister. Samuti peetakse kõnelusi migrantide päritoluriikidega.

ÜRO andmeil toodi Hispaania vetest selle aasta esimese viie kuuga ära 8150 paadipõgenikku. Alates mai lõpust on paatidest päästetud pea 15 000 sisserändajat, mis on peaaegu 240 inimest päevas.

Seega möödus Hispaania Itaaliast ja on nüüd meritsi saabuvate migrantide arvu poolest Euroopa Liidus esimesel kohal.

Kokku on tänavu paadipõgenikke Hispaaniasse saabunud rohkem kui kogu eelmise aasta peale kokku. Hispaania merepääste pidi kohtade puudumise tõttu jätma osad päästetud inimesed Algecirase sadamalinnas lageda taeva alla.

Euroopa Komisjon teatas, et andis Hispaaniale pea 30 miljonit eurot hädaabi, et aidata Madridil tulla migrantidevooga paremini toime. Rahast 25,6 miljonit anti 2. juulil ja veel kolm miljonit anti neljapäeval.

Hispaania ja komisjon rõhutasid ühisavalduses "Marokoga tõhustatud partnerluse tähtsust ja vajadust suurendada Euroopa toetust ja koostööd Marokoga migratsiooni vallas".

See hõlmab Marokole ja Tuneesiale mõeldud 55 miljardi euro suuruse piirihaldusprogrammi kiiret elluviimist.

Samas on selle abiraha saadavalolek küsimärgi all. Komisjoni juht Jean-Claude Juncker kirjutas 26. juulil Sánchezele, et mitu liikmeriiki pole teinud sissemakset Aafrika jaoks mõeldud hädaolukorra usaldusfondi, kust abiraha tulema peaks. Koopia kirjast jõudis uudisteagentuuri AFP kätte.

ÜRO pagulasamet (UNHCR) teatas reedel, et Vahemerel on selle aasta jooksul surma saanud rohkem kui 1500 inimest.

UNHCR kutsub peamistel sisserändeteedel asuvaid riike üles astuma samme inimsmugeldamise tõkestamiseks.

"Me peame rakendame meetmeid, millega saame vastutusele võtta need, kes saavad nõrkade inimeste ärakasutamisest majanduslikku kasu," ütles organisatsiooni eriesindaja Vincent Cochetel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles