Türgi vastab USA sanktsioonidele (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: Burhan Ozbilici / AP / Scanpix

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ütles täna, et palub võimudel külmutada vastuseks USA sanktsioonidele Ühendriikide justiits- ja siseministrite varad Türgis.

«Ma annan täna meie sõpradele juhised külmutada Ühendriikide justiits- ja siseministrite varad Türgis, kui neil neid on,» ütles president televisioonis.

USA teatas kolmapäeval, et kehtestab ameeriklasest pastori Amdrew Brunsoni kinnipidamise tõttu sanktsioonid Türgi justiitsministrile Abdulhamit Gülile ja siseministrile Süleyman Soylule.

Sanktsioonidega külmutatakse Türgi ministrite vara ja arved Ühendriikides ning keelatakse USA kodanikel nendega äriasju ajamast.

Mõlemad Türgi ministrid on öelnud, et neil pole Ühendriikides varasid ja tõenäoliselt puuduvad USA ministritel varad Türgis, mis teeb kehtestatud sanktsioonid suuresti sümboolseteks. Analüütikud on siiski tõdenud, et ka sümboolsed sanktsioonid võivad Türgi niigi habrast majandust kahjustada. 

Nii kaotaski Türgi liir kolmapäeval 1,6 protsenti oma väärtusest USA dollari vastu.

Erdoğan andis täna televisioonis esinedes mõista, et ei soovi kriisi süvenemist ja tegelikke majandussanktsioone.

«Me ei taha olla osalised mängus, mis toob kaotuse mõlemale poolele. Poliitiliste ja kohtuvaidluste kasvamine majanduslikesse mõõtmetesse on kahjulik mõlemale,» ütles president.

Türgi võttis Andrew Brunsoni vahi alla 2016. aasta oktoobris ning süüdistab teda terrorismis ja spionaažis.

Prokuratuuri väitel on Brunson seotud Kurdistani Töölisparteiga ning USA-s eksiilis elava islamivaimuliku Fethullah Güleniga. Ankara süüdistab viimast omakorda 2016. aasta juulis Türgis toimunud riigipöördekatse korraldamises.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles