Tuneesias avaldati meelt naiste ja homode õiguste vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuneesia president Beji Caid Essebsi.
Tuneesia president Beji Caid Essebsi. Foto: Mohamed Hammi/SIPA / Mohamed Hammi/SIPA / Scanpix

Tuneesia sadamalinnas Sfaxis kogunesid eile sajad inimesed meeleavaldusele, kus protesteeriti reformide vastu, millega tagataks naistele võrdne pärimisõigus ja legaliseeritaks homoseksuaalsus, teatas sündmuskohal viibinud uudisteagentuuri AFP ajakirjanik.

Usu- ja kodanikeühenduste organiseeritud meeleavaldusele kogunes rohkem kui tuhat inimest.

«Nende reformide eesmärk on ühiskonna hävitamine! Ei homoseksuaalsusele!» karjus rahvas.

«Me tahame, et need ettepanekud tagasi võetaks, sest need õõnestavad islamiusu põhialuseid ning kujutavad ohtu perekondade ja riigi ühtsusele,» selgitas meeleavaldusel osalenud Mohamed Mednini.

Tuneesia presidendi moodustatud komisjon tegi juunikuus teatavaks riigi liberaliseerimiseks mõeldud reformid, mis muu hulgas võrdsustavad meeste ja naiste pärimisõiguse ja dekriminaliseerivad homoseksuaalsuse.

President Beji Caid Essebsi püüab viia reformid kooskõlla 2014. aastal vastu võetud põhiseadusega ja teostada muutused, mida lubati seitsme aasta eest araabia kevade revolutsiooni ajal.

Muudatusi ähvardab aga konservatiivsete moslemite äge vastuseis ja oodata on tuliseid debatte enne järgmise aasta parlamendi- ja presidendivalimisi. Üks usujuht ongi juba nimetanud reformipaketti intellektuaalseks terrorismiks.

Ettepanekuid on 230 lehekülge ja nendega loodetakse kirjutada ümber kehtivad seadused, mille aluseks on islamiseadused. Näiteks on praegu naistel õigus pärida vaid pool sellest, milleks on õigus meestel.

Komisjoni eesmärk ongi olnud meeste ja naiste võrdsuse kindlustamine.

Ettepanekute hulgas on ka surmanuhtluse täielik kaotamine ja muudatused seaduses, mis sunnib leski enne uut abiellumist ootama.

Komisjoni esimees Bochra Belhaj Hmida ütles, et reformide eesmärk on parandada iga inimese heaolu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles