NASA uue kosmoselaevaga lendab orbiidile Eesti päritolu astronaut (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA avalikustas üheksa astronaudi nimed, kes lendavad järgmisel aastal orbiidile uute kosmoselaevadega.
NASA avalikustas üheksa astronaudi nimed, kes lendavad järgmisel aastal orbiidile uute kosmoselaevadega. Foto: RICHARD CARSON / REUTERS / Scanpix

NASA avalikustas täna üheksa astronaudi nimed, kes lendavad tuleval aastal orbiidile Boeingu ja SpaceX kosmoselaevadega. Nende hulgas on ka Eesti päritolu astronaut Nicole Aunapu Mann.

Nicole Aunapu Manni vanaisa põgenes Eestist Ühendriikidesse enne Teise maailmasõja puhkemist. NASA astronaudiks nimetati ta 2013. aastal ja järgmisel aastal toimuv kosmoselend on tema esimene.

Eesti päritolu astronaut Nicole Aunapu Mann.
Eesti päritolu astronaut Nicole Aunapu Mann. Foto: EPA / Scanpix

Nendest saavad esimesed Ühendriikide pinnalt lahkuvad lennud pärast seda, kui 2011. aastal lõppes Space Shuttel programm. 

Viimasel seitsmel aastal on NASA astronaudid pidanud kasutama Venemaa Soyuz kosmosesüstikuid, kus iga koha eest peab välja käima ligi 80 miljonit dollarit.

«See on meie riigi jaoks suur asi ja me tahame, et Ameerika teaks, et me oleme tagasi, et me lennutame Ameerika astronaute Ameerika rakettidega Ameerika pinnalt,» sõnas NASA juht Jim Bridenstine.

NASA juht Jim Bridenstine.
NASA juht Jim Bridenstine. Foto: Tom Williams / Tom Williams/CQ-Roll Call/Sipa USA / Scanpix

Boeingu mehitamata lend peaks aset leidma selle aasta lõpus, mehitatud lend 2019. aasta keskpaigas. SpaceX demonstratsioonlend ilma meeskonnata peaks toimuma käesoleva aasta novembris, esimene mehitatud lend tuleva aasta aprillis.

NASA uudist tervitas USA president Donald Trump, kes ei jätnud kiitmata ka ennast. Ta tõdes, et NASA on Trumpi ametiajal tegemas suurt tagasitulekut. «Meil on parimad asutused maailmas ja nüüd me laseme erasektoril maksta nende kasutamise eest. Toimumas on põnevad asjad,» säutsus Trump.

NASA sõlmis Boeingu ja SpaceX-iga lepingud 2014. aastal. See oli osa programmist, mille eesmärk on aidata erasektoril ehitada kosmoselaevu, mis jõuaksid Maa-lähedasele orbiidile

«Eesmärk on saada turvaline, usaldusväärne ja kulutõhus ligipääs Rahvusvahelisele kosmosejaamale ja toetada eraettevõtete ligipääsu teistele võimalikele Maa-lähedastele sihtkohtadele,» ütles NASA.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles