Balti riike valvavad NATO hävitajad tegid eile tuvastuslennu

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti õhuväe F3 tüüpi hävitajad.
Briti õhuväe F3 tüüpi hävitajad. Foto: Raigo Pajula

Balti riikide õhuruumi valvavad Taani hävitajad tegid eile tuvastuslennu Läänemere kohal, kus lendasid Venemaa õhujõudude lennukid.

Eile ennelõunal toimus Läänemere kohal Vene Föderatsiooni kahe pommitaja TU-22 ja kahe hävitaja SU-27 lend Peterburi piirkonnast Kaliningradi, ütles kaitseministeeriumi pressiesindaja Peeter Kuimet. Vene lennukite jälgimiseks startisid tuvastuslennule kaks Leedus Siauliai lennubaasis baseeruvat Taani hävitajat F-16. Seejuures on nii Vene lennukite lennud Leningradi oblasti ja Kalinigradi vahel kui ka NATO hävitajate tuvastuslennud pea iganädalane sündmus.

«NATO hävitajad teevad tuvastuslende selleks, et näidata NATO kohalolekut ning visuaalselt kontrollida üle õhuseireradarite info, st. teha kindlaks, mis tüüpi lennukitega on tegemist,» selgitas Kuimet. Tegemist on igapäevase osaga Balti riikide õhuturbest, et tagada meie julgeolekut ja rahuaegset lennuohutust.

Läti kaitseministri Artis Pabriksi kinnitusel reaalset ohtu need Vene lennukite lennud Läti õhuruumile ei loo, vahendab novonews Läti telekanalit TV5. Kaitseministri sõnul on tegu pigem jõudemonstratsiooniga. «See on selge poliitiline signaal NATO liikmesriikidele,» kinnitas ta.

Venemaa pommitajad lendasid neutraalsete vete kohal, kuid sellegipoolest tõusid õhku NATO hävitajad, mis saatsid Vene lennukeid ja naasid seejärel baasi.

2007. aasta 17. augustil teatas Vladimir Putin, et Venemaa taastab strateegiliste pommitajate lennud «sõjalistel operatsioonidel kaugemates piirkondades».
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles