Briti kaubandusminister: leppeta Brexit on tõenäolisem kui leppega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia rahvusvahelise kaubanduse minister Liam Fox.
Suurbritannia rahvusvahelise kaubanduse minister Liam Fox. Foto: Hannah McKay / Reuters / Scanpix

Suurbritannia rahvusvahelise kaubanduse minister Liam Fox on seisukohal, et tõenäoliselt ei suudeta saavutada Euroopa Liiduga kokkulepet lahutustingimustes enne lahkumist järgmise aasta märtsis.

Fox ütles ajalehele Sunday Times, et Euroopa Liidu ametnike järeleandmatus sunnib Suurbritanniat ühendusest lahkuma ilma leppeta. Ministri sõnul on leppeta lahkumise tõenäosus 60 protsenti.

Brexitit pooldava Foxi sõnul on leppeta lahkumises süüdi eeskätt Euroopa Liit ja pealäbirääkija Michel Barnier.

Suurbritannia Brexiti-minister Dominic Raab ja Euroopa Liidu pealäbirääkija Brexiti-kõnelustel Michel Barnier.
Suurbritannia Brexiti-minister Dominic Raab ja Euroopa Liidu pealäbirääkija Brexiti-kõnelustel Michel Barnier. Foto: Olivier Matthys / AP / Scanpix

«Kui Euroopa Liit otsustab, et valimata ametnike teoloogilised kinnismõtted kaaluvad üles Euroopa rahva majandusliku heaolu, siis on see bürokraatide, mitte rahva Brexit - siis on sellel ainult üks tulemus,» ütles Fox.

Tema sõnul lükkas Barnier Briti valitsuses kokku lepitud peaminister Theresa May viimase plaani tagasi põhjendusega, et seda ei ole kunagi varem tehtud.

Nüüd on Euroopa Liidu ülesanne esitada plaan, mis oleks meile vastuvõetav, lisas ta. «Euroopa Liidu 27 liikmesriigi asi on otsustada, kas nad soovivad EL-i komisjoni ideoloogilise puhtuse säilitamist tegeliku majanduse arvel.»

Lahutuskõnelused on ummikus ja Briti valitsus püüab mõjutada Euroopa Liidu ülejäänud 27 liikmesriiki kompromissile minema, rõhutades kahju, mis leppeta Brexit tariifide ja muude kaubandustõkete tõttu mõlemale poolele teeb.

EL heidab aga brittidele ette, et nad ei ole suutnud tulla välja realistlike ettepanekutega.

May kohtus reedel Prantsuse presidendi Emmanuel Macroniga, et mõjutada teda toetama Brexiti-plaani, mis on lõhestanud Briti valitsuse ega ole suutnud veenda Euroopa Liidu läbirääkijaid.

Suurbritannia peaminister Theresa May kohtus reedel Prantsusmaa presidendi Emmanuel Macroniga.
Suurbritannia peaminister Theresa May kohtus reedel Prantsusmaa presidendi Emmanuel Macroniga. Foto: SEBASTIEN NOGIER / AFP / Scanpix

Suurbritannia peaks lahkuma Euroopa Liidust 29. märtsil 2019. aastal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles