Pompeo: USA jõustab sanktsioonid Iraani vastu (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister Mike Pompeo (keskel).
USA välisminister Mike Pompeo (keskel). Foto: Reuters/ScanPix

USA välisminister Mike Pompeo tõotas pühapäeval, et Ühendriigid jõustavad Iraani-vastased sanktsioonid, mida nad taaskehtestavad pärast president Donald Trumpi otsust lahkuda 2015. aasta tuumaleppest.

Alates kella 7.01 Eesti aja järgi ei saa Iraani valitsus enam osta USA pangatähti ning Iraani tööstusharude, sealhulgas selle vaibaekspordi suhtes kehtestatakse ulatuslikud sanktsioonid.

Küsimusele, kas Teheranil on võimalik meetmetest mööda hiilida, lausus Pompeo ajakirjanikele, et Ühendriigid kavatsevad sanktsioonid jõustada.

Singapuri julgeolekukonverentsile suunduva Pompeo sõnul seistakse survega Teheranile vastu Iraani "pahaloomulisele tegevusele". Ta märkis, et iraanlased ei ole rahul nende enda juhtkonna suutmatusega täita oma majanduslubadusi.

"Iraani rahvas ei ole rahul. Mitte ameeriklastega, vaid nende enda juhtkonnaga," lausus välisminister.

"Jutt on üksnes iraanlaste rahuolematusest nende enda valitsusega, ning president on üsna selgelt öelnud, et me tahame, et Iraani rahval oleks tugev hääl oma juhtkonna üle otsustamisel."

USA väljus 2015. aasta tuumaleppest mais ning kavatseb naasta "maksimaalse surve juurde" enamikule sektoreist 6. augustil ja energiasektorile 4. novembril.

Ühendriikide Euroopa liitlased aga kardavad, et sanktsioonid destabiliseerivad olukorda piirkonnas.

Trumpi otsus taganeda leppest, mille allkirjastasid USA ja veel viis maailma suurriiki, on ilmselt üks tema presidentuuri suuremate tagajärgedega välispoliitilistest otsustest.

Trumpi administratsiooni ametiisikute sõnul püütakse sanktsioonidega muuta Iraani režiimi käitumist.

Kuid paljud USA liitlased näevad pigem soovi režiim välja vahetada. Sellest on muu hulgas rääkinud kaks Euroopa diplomaati, kes on osalenud läbirääkimistel Trumpi administratsiooniga selle üle, kuidas sanktsioonid taaskehtestatakse

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles