Saudi Araabia saadab välja Kanada suursaadiku, kutsub tagasi enda oma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saudi naised.
Saudi naised. Foto: AFP/SCANPIX

Saudi Araabia teatas esmaspäeval, et saadab riigist välja Kanada suursaadiku ja kutsus Ottawast tagasi oma saadiku.

Ühtlasi külmutatakse seoses Kanada väidetava sekkumisega Saudi siseasjadesse kõik ärisuhted kahe riigi vahel.

Kanada oli eelnevalt kutsunud Ar-Riyadi jõuliselt üles vabastama viivitamatult kõik inimõigusaktivistid, kes uue vahistamislaine ajal kinni on võetud.

"Saudi Araabia kuningriik .... ei aktsepteeri sekkumist oma siseasjadesse ega ettekirjutusi ühegi riigi poolt," kirjutas Twitteris riigi välisministeerium.

"Kuningriik teatab, et kutsub oma suursaadiku Kanadas .... konsultatsioonideks tagasi."

Ministeerium märkis, et Kanada saadikul Ar-Riyadis on 24 tundi aega riigist lahkuda. Ühtlasi lisati, et kõik uued äri- ja investeerimistehingud Ottawaga külmutatakse.

Kanada suursaatkond Ar-Riyadis oli eelnevalt avaldanud "sügavat muret" inimõigusaktivistide vahistamise uue laine üle.

Saudi Araabias on viimastel nädalatel vahistatud üle tosina naisõiguslase, keda süüdistatakse riigi julgeoleku õõnestamises ja koostöös vaenulike riikidega. Mõned neist on vabastatud.

Saudi välisministeerium reageeris Kanada avaldusele vihaselt.

"On väga kahetsusväärne, et Kanada avaldusse ilmusid sõnad "viivitamatust vabastamisest" .... see on riikidevahelistes suhetes lubamatu," deklareeris ministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles