Saksa sisejulgeolekuteenistus: islamistlikud lapsed ohustavad Saksamaad (13)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ISISe liige Raqqas.
ISISe liige Raqqas. Foto: Stringer / Reuters/Scanpix

Saksamaa sisejulgeolekuteenistuse juht hoiatas, et Saksamaal islamistlikes perekondades kasvavad lapsed kujutavad riigile tõsist ohtu. Konservatiividest poliitikute sõnul peaks võimudel olema lubatud alates 14-aastaste laste jälgimine.

Islamistlikes majapidamistes kasvavate laste eest hoiatas Saksamaa sisejulgeolekuteenistuse ehk Põhiseaduse Kaitse Liiduameti (BfV) juht Hans-Georg Maassen täna.

Hans-Georg Maassen.
Hans-Georg Maassen. Foto: HANNIBAL HANSCHKE / REUTERS/Scanpix

Funke meediagrupi poolt tsiteeritud raportist ilmnes, et BfV hinnangul muutub noorte täiskasvanute ja alaealiste radikaliseerumine järjest tõenäolisemaks ning toimub varasemast kiiremini.

BvFi dokumendi kohaselt on mõjutatud umbes 300 last Saksamaal. «Lapsi mõnes nendest perekondadest on sünnist saati kasvatatud ekstremistliku maailmavaatega, mis õigustab vägivalda teiste vastu ning alandab neid, kes pole osa nende grupist,» seisis raportis.

Mure oli seotud perekondadega, kes on külastanud Lähis-Ida sõjatsoone, aga ka nendega, kes olid jäänud Saksamaale. Maasseni sõnul on käimasolev laste džihadistlik sotsialiseerimine hoiatav ning tähendab järgnevatel aastatel võimudele tõsist väljakutset.

BfV leidude tõttu on mõned Angela Merkeli Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU) poliitikutest kutsunud üles madaldama vanusepiiri, millest alates on lubatud isikuid jälgida. Osad poliitikud sooviks, et jälgida oleks võimalik 14-aastaseid lapsi.

CDU poliitiku Patrick Sensburgi sõnul oleks tegu tõsiste ohtudega võitlemisega, sest islamiterroristid võtavad sihikule ka lapsi.

CDU sõsarpartei Kristlik-Sotsiaalne Liit (CSU) liige ja sisejulgeoleku teemade kõneisik Stephan Mayer ütles, et selliste meetmetega oleks võimalik mõjutatud lapsi kaitsta. Tema sõnul liitusid mõned Süüriasse ja Iraaki reisinud lapsed džihaadiga väga noorelt.

Põhja-Rein-Vestfaali liidumaa siseminister Herbert Reul (CDU) ütles, et võimudel oli vaja sobivaid vahendeid, mille abil vägivaldsete ja traumeeritud sõjapiirkondadest naasvate noortega tegeleda. Seetõttu võib Põhja-Rein-Vestfaalis 2016. aastast alates jälgida ka 14-aastast isikut. 

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles