Saksa võimud saatsid uiguurist asüülitaotleja ekslikult Hiinasse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Deporteerimist kinnitav tempel.
Deporteerimist kinnitav tempel. Foto: Michael Dalder / Reuters / Scanpix

Saksa võimud andsid haldusalase eksimuse tõttu Hiinale välja uiguurist mehe, vahendas kohalik meedia täna äpardusest ajal, kui Saksamaa püüab kiirendada rahuldamata jäetud asüülitaotlusega migrantide väljasaatmist.

Saksa ametnikud pidid 3. aprillil hakkama 22-aastase uiguuri juhtumit menetlema, vahendas Baieri liidumaa ringhääling Bayerischer Rundfunk (BR), lisades, et föderaalse rände- ja põgenikeameti (BAMF) faks teatega istungi toimumisest ei jõudnud Baieri kohalike võimudeni, kes panid uiguuri sama päeva varahommikul Pekingisse suunduvale lennule.

«Me ei suutnud intensiivsetest otsingutest hoolimata faksi leida,» ütlesid Müncheni võimud BRile. «Me avaldame kahetsust deporteerimise asetleidmise üle, ehkki esitatud oli kehtiv asüülitaotlus. Müncheni immigratsioonivõimudel polnud kunagi kavatsust rikkuda väljasaadetud välismaalase õigusi.»

BAMF ei avalda küll üksikjuhtumite kohta detaile, kuid teatas BRile, et isiku väljasaatmine on sellistel tingimustel lubamatu.

Uiguuri advokaat Leo Borgmann ütles, et ta pole pärast väljasaatmist mehe kohta teateid saanud. «Pole mingeid elumärke. Me kardame, et ta on kinni võetud,» ütles Borgmann BRile.

Paljud Hiina islamiusulise uiguuri vähemuse liikmed kurdavad, et Pekingi keskvõim püüab terrorismivastase võitluse ettekäändel maha suruda uiguuride rahumeelset usulist ja kultuurilist eneseväljendust. Uiguuri diasporaa liikmete sõnul on Hiina võimud nende sugulasi vahistanud pealtnäha süütute tegude eest nagu ramadaanitervituste saatmine sõpradele või popmuusika allalaadimine.

Turgi keelt kõnelev uiguuri vähemus elab peamiselt Hiina Xinjiangi autonoomses piirkonnas. Peking tugevdas haaret piirkonna üle pärast 2009. aastal regiooni pealinnas Ürümqis puhkenud rahutusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles