Kambodža diktaator on valimiste aususe eest valmis elu andma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kambodža peaminister Hun Sen poseerib Phnom Penhi tekstiilivabriku töölistele.
Kambodža peaminister Hun Sen poseerib Phnom Penhi tekstiilivabriku töölistele. Foto: Tang Chhin Sothy / AFP / Scanpix

Kambodža peaminister Hun Sen lükkas esmaspäeval otsustavalt tagasi väited, et juulikuiste parlamendivalimisi võltsiti ja lubas tulemuste õigsuse eest elu pandiks anda.

Hun Seni Kambodža Rahvapartei sai ametlikel andmetel 29. juuli valimistel kõik 125 parlamendikohta. Sellega kindlustus üheparteisüsteem ja diktaator ise pikendas 33-aastast ametiaega.

Valimistest võttis küll osa 20 parteid, aga ainus võimuerakonnale tõelist konkurentsi pakkunud opositsioonijõud Kambodža Rahvuslik Päästepartei (CNRP) saadeti eelmisel aastal ülemkohtu otsusega laiali. Seepeale kutsusid opositsioonijuhid rahvast valimisi boikoteerima.

Osalusprotsent oli 82. Sõltumatuid vaatlejaid valimistel ei olnud ja inimõigusorganisatsioonid süüdistasid võime valijate hirmutamises.

Hun Sen eitas Phnom Penhis sportlastele peetud kõnes häälte võltsimise ja tulemuste paisutamise väiteid. Ta kutsus opositsioonijuhte endaga ühinema ja väiteid vandega kinnitama.

«Ma tõotan surra mis tahes viisil - autoavariis, lennuõnnetuses, elektrilöögi ja pikse läbi, kõigesse, mis toob surma,» vandus peaminiser. «Kas teie julgete vanduda?»

«Vanduge palun, teie, kes väidate, et arve suurendati. Vanduge, et olete valmis surema.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles