Saksamaal on pead tõstmas uus parteideülene vasakpoolne liikumine (12)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa vasakpoolse erakonna Die Linke parlamendifraktsiooni juht ja vasakpoolse liikumise Aufstehen algataja Sahra Wagenknecht.
Saksamaa vasakpoolse erakonna Die Linke parlamendifraktsiooni juht ja vasakpoolse liikumise Aufstehen algataja Sahra Wagenknecht. Foto: Steffen Prößdorf / imago / foto2press / Scanpix

Saksamaa vasakpoolse erakonna Die Linke parlamendifraktsiooni juht Sahra Wagenknecht tuli nädalavahetusel välja uue vasakpoolse liiduga, mis peaks koondama kõiki vasakpoolsete vaadetega inimesi sõltumata nende erakondlikust kuuluvusest või eelistusest.

Liikumine kannab nime Aufstehen ehk eesti keeles Äratus.

Projekti eestvedaja Wagenkenchti sõnul on ettevõtmise eesmärk uue võimuliidu moodustamine Saksamaal. «Meie siht on loomulikult senisest teistsugune poliitiline enamus ja uus, sotsiaalse päevakorraga valitsus.»

Die Linke parlamendifraktsiooni kaasjuht Dietmar Bartsch on varem väljendanud Wagenknechti idee osas skeptitsismi, kuid on nüüd mõttele enam avatud.

«Paremalt on alustatud kultuurivõitlust. Me peame tõsiselt võtma iga ideed, mis neile vastandub,» lausus Bartsch.  «Võib-olla õnnestub [vasakpoolsetel] nii poliitilisi sidemeid omavahel tugevdada ja taas teistsuguse parlamendienamuseni jõuda.»

«Mõte on hea. Hetk on õigesti valitud. Vajadus sügava muudatuse järele on hiiglaslik,» kirjutasid Saksamaa Sotsiaaldemokraatliku Partei (SPD) parlamendisaadik Marco Bülow, Die Linke saadik Sevim Dagdelen ja Roheliste saadik Antje Vollmer ühiselt Der Spiegelis.

Poliitikud rõhutasid, et tegemist pole uue erakonna vaid valitsusvälise liikumisega, mis hakkab avalikku arutellu tooma uusi teemasid ja seisukohti.

Nädalavahetusel avati liikumise veebileht, ettevõtmine peaks päriselt hoo sisse saama septembris.

Aufsteheni eeskujudeks on Suurbritannia vasakpoolseid noori ühendav liikumine Momentum ja endine USA presidendikandidaat Bernie Sanders, kirjutas Süddeutsche Zeitung.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles