Baierimaal osutus relvaamnestia edukaks (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Trappe / Scanpix

Saksamaa Baieri liidumaa siseministeerium teatas eile, et Saksamaal aasta aega kestnud relvaamnestia käigus koguti Baierimaal kokku 13 485 tulirelva ning 1371 teist liiki relva.

Ministeeriumi teatel olid kolmandik relvadest ebaseaduslikud ning 47 juhul oli tegu sõjaliseks otstarbeks kasutatavate tulirelvadega, mille omamine on keelatud. Relvad loovutati politseile või vastavatele ametivõimudele.

Baierimaal loovutati 40 protsenti rohkem relvi kui ühelgi teisel liidumaal, selgub ajalehe Neues Deutschland uuringust.

«Loovutati illegaalsed relvad ja need, mida omanikel enam vaja polnud. Mõned neist olid

Joachim Herrmann.
Joachim Herrmann. Foto: / imago/Spöttel/Scanpix

päritud. Kõik relvad, mis pole heades kätes ehk võimude poolt lubatud või jahimeeste käes, tuleks loovutada. Kokkuvõttes oli tegu suure õnnestumisega,» sõnas Baierimaa siseminister Joachim Herrmann ringhäälingule Bayerische Rundfunk.

Eelmise aasta mais kinnitas Saksamaa Liidupäev ühe aasta pikkuse relvaamnestia, mis kestis selle aasta 1. juulini. Ebaseaduslikke relvi omanud isikutel oli võimalik need võimudele loovutada ilma karistust kartmata.

Kuigi kätte saadi kümneid tuhandeid illegaalseid relvi, kahvatus kogunumber 2009. aasta relvaamnestia numbrite kõrval. Seekordse relvaamnestia täpsed numbrid pole veel teada, aga suurusjärk on 2009. aastaga võrreldes oluliselt väiksem.

2009. aastal kogusid võimud üle 200 000 tulirelva, millest veerand olid ebaseaduslikud. Baierimaal anti ära 34 000 relva ehk seekordse amnestiaga võrreldes kaks korda rohkem.

Põhja-Rein-Vestfaali liidumaa võimud said 2009. aastal kätte 40 000 relva, seekord jäi saagiks vaid 5500. «Suurem osa andsid ilmselt oma ebaseaduslikud relvad 2009. aastal juba ära,» ütles liidumaa siseministeeriumi kõneisik ARD-le.

2009. aasta relvaamnestia oli vastus Winnendeni väikelinnas toimunud koolitulistamisele, kus 17-aastane ründaja tappis 15 inimest ning võttis siis ka endalt elu. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles